blog

Vészhelyzetek – fúj a szél, szakad az eső, szupercella rázza a levegőt

Vízcsap tűzoltóknak.
Vízcsap. Kell, ha tűz lesz.

A figyelmes, rendszeres bloglátogató észrevehette, hogy a Komplex blog blogrollja új fejezettel bővült, amely a Vészhelyzet feliratot viseli.
Korántsem haszontalan, ha némely gondunkban azonnali segítséghez juthatunk.
Márpedig vészhelyzet az élet számtalan területén keletkezhet. És elsősorban nem is a televízióból jól ismert sorozatra gondolok, hiszen nem csak egészségügyi problémánk keletkezhet hirtelen hanem…

Például itt a legújabb vészhelyzet, amelyet a mostanság eldurvuló időjárás okoz. A ménkő nagy esőzésekre gondolok, amelyek soha nem látott áradással öntik el újabban a magyar településeket, a falvakat és a városokat egyaránt.
Még jó, ha csak a pincét önti el a szennyes esővíz, s nem a lakást teszi lakhatatlanná. A híradók, az internet folyamatosan tele van az elárasztott utcák, pincék, lakások képeivel.
Budapesten komoly felszereltségű vállalkozások állnak készen a vízszivattyúszivattyúzászásra, a blogrollban egy ilyenre hívjuk fel a figyelmet.

Ugyancsak komoly vészhelyzetet jelent a csőtörés vagy a dugulás. A le nem folyó konyhai mosogató még a kisebb gond, de például a visszaköszönő WC már korántsem vicces természetű esemény. Erre is kínálunk megoldást, duguláselhárítót a budapesti és Pest megyei lakosoknak, intézményeknek, vállalatoknak a blogrollban.

És egy vidámabb gond is megoldásra talál ugyanitt. Képzeljük el, hogy a munkacsoportunk elnyer egy létfontosságú pályázatot. Ünnepelnénk, de mindenki autóval érkezett. Na, de semmi gond, ha Budán vagy Pesten vagyunk, esetleg ha Budapest közelében – igyunk nyugodtan és hívjunk egy sofőrszolgálatot! (Elérhetőség a blogrollban.)

Vészhelyzetben persze lankad az ember figyelme. Pontosabban a tudat beszűkül, a probléma megoldása kerül a középpontba, minden egyéb másodlagossá válik. A megfontoltság messzire szökik. Olvastam már olyan hirdetést, melyben a zárnyitást vállaló személy csak egy telefonszámot ad meg a honlapján, semmi mást. Ennyi az elérhetősége. Vészhelyzetben ilyesmire is érdemes volna ügyelnünk. Ugye érti, mire gondolok?!
A mi blogrollunkban felsorolt vállalkozások honlapján ott virítanak a cégadatok.

2 hozzászólás

  • Héder Sándor

    Egy amerikai tulajdonú cégnél voltunk tréningezni. A program elején avval kezdtük, hogy elmondták merre van a vészkijárat, tűz esetnén hogyan kell viselkedni!
    Szeptember 11 után ez érthető is!

  • Bognár László

    De gondolom, a komoly biztonsági lecke (szeptember 11) nélkül is az emberi élet védelme megelőz minden mást (a vagyonvédelmet például.)
    Egyszer dolgoztam egy olyan munkahelyen, ahol a lejárt szavatosságú tűzoltó készülékekre hívtam fel a figyelmet – úgy néztek rám, mint egy hibbantra, mert nem a lényeggel, a munkával, hanem a tűzoltó készülékek szavatosságával foglalkozom…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük