Sóbarlang: a tüdő szellőztetése

Sóbarlang: sószobában
Sóbarlangban sószoba

Kedves Sóbarlang!

Most nem arról a közismeretről szeretnék értekezni, amely szerint az egészségünket milyen óriási mértékben befolyásolhatja a tudományos háttérrel üzemeltetett sóbarlang.
Nem is a terápiák hasznosságát akarnám bemutatni, se a kiegészítő kezeléseket és eszközöket.
Bár – magunk között szólva -, a Tátra Sóbarlang dohányzásról leszoktatást segítő programját szívesen propagálnám.
Hanem akkor miről ejtenék néhány szót?
Naná, hogy a vendégkönyvről!

Vendégkönyv ugye van egypupú meg több pupú is, de még egy olyan költői vendégkönyv, mint Budapesten a Tátra utcai sóbarlangban – szóval ilyen nincs még egy.
Persze, nem vendégkönyv olvasása céljából térülnek-fordulnak az emberek a sószobákban, de aki ráér, az nézzen bele!
Engem az alábbi bejegyzés fogott meg és repített poétai magasságokba:

Kedves Sóbarlang munkatársak!
Felső légúti betegségem miatt a háziorvosom javaslatára kerestem interneten lakásomhoz közeli sóbarlangot. Nagy szerencsémre Önöket találtam. Hamar, és kíméletesen meggyógyultam.
Azóta mindig vásárolok bérletet, és amikor nyugalomra, felüdülésre vágyom, eljövök ide. Öt unokám van, őket is sűrűn elhozom ide, akár betegek, akár nem.
Egyik nap a férjem panaszkodott, hogy izom- és ízületi fájdalmai vannak. Gondoltam, kezdődő influenza lehet. Eljött, és megszűntek a panaszai. Nem alakult ki betegség.
Most is az egyik unokámmal vagyok itt, köhög, tudom, a hétvégére teljesen rendbe jön majd. Mindenkinek ajánlom, jöjjön el, az egészséges tüdőt is át kell szellőztetni.
T. Péterné

Az ilyen vallomások számtalan dolgot elárulnak a figyelmes szemlélőnek. A költői nagyi „a tüdő szellőztetéséről” beszél, de most talán nem is ez az érdekes, hanem a „nagyik” általános szemlélete. Az öt unoka sokkal előrébb jön elő a szövegben, mint a férj! Nagypapa persze csak akkor jöhet, ha az ízületei már teljesen odavannak, de az unokák akkor is, ha semmi bajuk. Tüdőszellőztetés végett 🙂

Miből jön a sókristály?

Mások nem a sóbarlang munkatársaihoz, hanem egyenesen a sóbarlanghoz fordulnak vendégkönyvi bejegyzésükkel:

Kedves Sóbarlang!
Nagyon kellemes a környezet, mind a 4 éves lányom, mind a férjem nagyon jól érzi magát. A terápia kedvező hatással van mindkettőjükre, már november van, de még nem volt hiányzása a gyerkőcnek az oviban! (Eddig minden felsőlégúti betegséget elkaptunk.)
Nagyon köszönjük!

Van azért abban némi igazság, hogy a sóbarlanghoz fordul ez az anyuka, hiszen a sókristályokat mégsem a dolgozók bocsájtják ki magukból, hanem a barlang!
De nem is ez a lényeg, hanem a szülői szeretet kitapintható megnyilvánulása, a teljes azonosulás a négy éves kislánnyal: eddig minden felső légúti betegséget ELKAPTUNK. Így, többes számban!
Lám, a kicsi említése itt is megelőzi az apukáét!

Vidéki vagyok

Azért ne higgyük, hogy csupa XIII. kerületi polgár gondol az egészségére, amikor betér a Tátra Sóbarlangba. Abból a néhány tíz- vagy százezer magyarból is találhatunk itt vendégkönyvi bejegyzőt, aki naponta megfordul a fővárosban. Íme:

Egy hetilapban szereztem információt a sóbarlangról kb 1,5 ? 2 éve. Nyíregyházi vagyok, és 25 éve van asztmatikus problémám. Úgy érzem, hogy a terápia sokat segített, ha tehetem és időm engedi, minden pesti utam alkalmából eljövök. A körülmények, a kiszolgálás is gyógyító, ajánlom mindenkinek.

Azért van abban valami szomorú, hogy már Nyíregyháza levegője sem kifejezetten emblematikus vagy hogyan is mondjam. (A pécsi levegő, ahol most e sorokat rovom, pedig egész egyszerűen már katasztrofális: a legszennyezettebb az országban). Ezért aztán nem csoda, ha már a fél ország sóbarlangokba jár…

És el ne felejtsem! Ha valakit érdekel, hogy mi ellen, mire jó egy sóterápia, az ide süssön:

> Sóterápiával kezelhető betegségek

*****
Korábban e blogban a dohányzásról való leszokásról:

Dohányzásról leszokás: neked milyen recepted van?

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!