blog

Pécs: telefonon jön a fideszes konzultáció

Városi konzultáció

Szombat délelőtt van, éppen végzek a porszívózással, amikor megcsörren a telefon. Felveszem.
– Páva Zsolt vagyok – kezdi a bemutatkozást lámpalázas hangon – nyilván szalagról – Pécs polgármestere.
Értem a megilletődést, a jobboldal lelkes televíziós újságírói is hiába próbálnak “médiasztárt faragni” belőle, az egész mondatban történő, lényegre törő válaszokba mindig hiba csúszik, általában Bayer Zsolt fejezi be a mondatait. Istenverése lehet ez a drukk, ami mindannyiunkban benne fészkel, kiben kevésbé, kiben erősebben. Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere sajnálatos módon az utóbbi csoportba tartozik.

Pedig a 66:34 arányú győzelem a polgármester választáson Szili Katalin ellenében, a Deutsch Tamást is felülmúló testmagasság alkalmassá tenné a médiavezéri szerepre is. Csak ez a drukk a befejezetlen mondatokkal, ez ne volna… Persze, inkább örüljünk, hiszen mit is kezdenénk Pécsett egy második Kósa Lajossal?!

De most hagyjuk Bayer Zsoltot, Kósa Lajost és a többieket, és térjünk vissza a mi polgármesterünkhöz, aki azt kérdezi a telefonban, hogy egyetértek-e azzal, hogy Pécs saját kezébe vegye a parkolás ügyét.
Ezen kicsit meghökkenek, hiszen Pécsett már minden óvodás tudja, hogy a mostani parkoltató céget, a Gámán Kft-t minden elképzelhető módon ki akarta nyomni Pécsről a fideszes városvezetés, de a város számára nem nyílt eddig előnyös lehetőség, meg kell várni a szerződés lejártának idejét, november végét.

Vagyis a kérdés álságos, eldöntött tényre kérdez rá, olyanra, amelyről számtalan híradás számolt már be a pécsi médiában.

A módszer rettenetesen hasonlít a szociális konzultáció becenevű, “levélben-kérdőíven letudom a demokráciát” megoldáshoz.
Így már értem Páva Zsolt lámpalázas hangját, talán maga is tudatában van annak, hogy most eléggé suta dolgot lőcsöltek rá “az országos fideszes médiások”. Hogy úgy mondjam, nem városkompatibilis a megoldás!

Ha igazi volna a konzultáció, akkor leülnénk valahol és arról beszélnénk, hogy egy szűk körzetben a magánautósnak 4-5 ezer forintjába kerülő éves bérlet a vállalkozó számára (cégautó) miért lesz harminckettő! Vagyis hány bőrt akar lehúzni a város a vállalkozóiról?
És ha már vállalkozásokról esne szó, akkor eloszlathatna a polgármester úr számos szóbeszédet. Azt például, hogy a választási küzdelemben minden második szava a “pécsi” volt, most pedig úgy hírlik, hogy mégiscsak jobb a városháza védelméhez egy budapesti cég, Pintér belügyminiszter úr volt cége, jobb a pécsinél a közétkeztetésben is egy budapesti vállalkozás, amit a csúnya szóbeszéd Deutsch Tamás cégeként nevez meg.
Mert így, az egyoldalú kommunikáció mellett az a látszat keletkezik, hogy a szocialista városvezetés és a “közeli cégeik” leváltása után a fidesz közeli budapesti cégek veszik át a “pécsi üzletet”.

És ezeket a látszatokat nem lebbenti el se kérdőív, se pedig a lányos zavarral a telefonba mondott, hű de demokratikusnak vélt varázsige: nyomja meg az egyes gombot.

***

Kapcsolódó írások:

Politikai marketing

Pécs: a kampányt Szili Katalin nyerte, a választást Páva Zsolt

Páva beiktatásához Pécsre hozzák a koronát is

A bazi nagy magyar lakat

Amikor a politikai marketing szétzilálja a jelentéstartalmakat

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük