Pánikbetegek kezelése Budapesten

A szállodaigazgató elkiáltotta magát: Mindenki őrizze meg a hidegvérét! – Erre kitört a pánik… (Rejtő Jenő)

Napjainkban egyre többen szenvednek egy korábban szinte ismeretlen betegségtől. Sokan nem is tekintik annak, arra gondolnak, hogy csak a stresszes élet, a környezeti ártalmak, a kimerültség okoz náluk szokatlan panaszokat. Megpróbálják önfegyelemmel és különböző praktikákkal legyűrni. De az indokolatlan szorongás és a félelemérzettel párosuló kellemetlen testi tünetek – heves szívdobogás, légszomj, szédülés, émelygés – egyre gyakrabban jelentkeznek.

A szenvedő alany élettere beszűkül, mert rettegve kerülni kezdi azokat a helyzeteket, amelyekről úgy érzi, veszélyesek számára. Ennek ellenére újra és újra el kell szenvedniük a pánikrohamot. Ez bizony már betegség. De a baj tovább fokozódhat: a beteg már magától a pánik lehetőségétől pánikol és rátör a roham annak puszta feltételezésétől, hogy pánikhelyzetbe kerülhet. Kialakul és rögzül az agorafóbia (amely a közhiedelemmel szemben nem csupán a nyílt terektől – Agóra – való fóbiás rettegést jelenti, hanem minden veszélyesnek vált helyzettől való rettegést). A beteg képtelenné válik a normális életvitelre, nem tud dolgozni, kommunikálni, bezárkózik a lakásába és elszigetelődik a külvilágtól.

A betegség mögött – súlyossága ellenére – nincsenek genetikai vagy fiziológiai okok, pszichés elváltozásokról se igen beszélhetünk: a pánikbetegség oka lényegében egy rossz tapasztalatból levont rossz következtetés. „Tanult betegség” – a beteg megtanult bizonyos helyzeteket, helyszíneket, tárgyakat félelemérzettel pártosítani, és később már nem tudja őket szétválasztani.

Ha a folyamat egyfajta tanulási hiba, akkor nyilvánvalóan lehet korrigálni. Természetesen nem egy olyan felszólítással, mint a Rejtő-regényben… Hanem egy másik tanulási folyamattal. A pánikbeteggel foglalkozó pszichoterapeuta viselkedési gyakorlatok sorával felülírja a téves képzeteket. Ezt a gyógyítási eljárást kognitív viselkedésterápiának hívják. Eredményesebb, mint a gyógyszeres kezelések.

Budapesten számos szakember foglalkozik ilyen terápiás eljárásokkal. Ha a páciens – éppen pánikbetegsége miatt – nem tudja felkeresni a rendelőt, a terapeuta száll ki a helyszínre. További részletek itt tudhatók meg:

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!