blog

Nagy üzlet, kis adó, offshore

Immár harmadik hete nem dohányzom, ideje hát rápillantanom a közügyekre, friss tüdővel, friss lehelettel, üde ábrázattal – hátha érthetőbbé váltak a dolgok.
Valahol ott szakadtam le az eseményekről, hogy egy (Pécs városához közel álló) vállalkozó a sajtóban kijelentette, neki annyira jól megy, hogy itthon, Magyarországon adózik!
Le is szűrtem a következtetést, a látszattal éppen ellenkezőleg futnak a dolgok, vagyis: akiknek nagyon jól megy az üzlet, azok itthon adóznak, akiknek meg rosszabbul szalad a szekér, azok meg offshore.

Most, hogy a Pécs Holding egy Seychelle-szigeteken bejegyzett cégnek adta el a Pécs központjában található Nick-udvart, (a több épületet, üzletet magába foglaló belvárosi tömböt) – amelyet egyébként a közgyűlés határozata szerint 100 %-ban nem adhatott volna el a város vagyonát kezelő szervezet -, szóval most itt találunk egy beazonosíthatatlan, a pécsi belváros egy részét uraló offshore-vevőt.


Vajon ő azok közé tartozik-e, akiknek jól megy ugyan, de mégsem akarnak Magyarországon illetékeket meg adót fizetni, vagy éppen ellenkezőleg, annyira vacakul áll, hogy ezt a pindurka milliárdocskát is csak nehezen, mondhatni nyögvenyelősen tudja majd a holdingnak leperkázni?

Ám végülis annyira mindegy: én meg a hasonszőrű kisvállalkozók a jövőben is itthon fizetünk, s abból a kevésből az igazi “játékosok” ellenőrzésére aligha tellik. Mint ahogyan eddig sem telt.

***

P.S.
Újra elolvasva a fenti soraim megütközve látom, olyan ez az írás, mintha éppen azokat akarnám “ellenőriztetni”, akik ügyesen gyarapítják a tőkéjüket, akiknek köszönhetően működnek a dolgok, akik poros belvárosokat képesek mozgatni és szerencsés esetben esetleg csinosítani is és ehhez képest jövök én itt közgyűlési határozatokkal, igazságossággal meg burkolt formában etikával…
Maradi vagyok – jól mondta Kóka: a magyar lakosság pénzügyi analfabéta! – és erről a maradi álláspontomról sóhajtozom.
Szóval semmi ellenőrzés: tessék csak csinálni továbbra is ügyesen, korszerűen, törvényt-etikát leszarva, mert az úgy a jó!

5 hozzászólás

 • Zebra

  Ismerve anyagi helyzetemet, üzleti érzékemet, pénzügyi analfabétizmusomat, ügyességemet és korszerűségemet, a törvényt-etikát nem fenyegeti az a veszély, hogy a példát követve (egyszer az életben) magam is leszarom.

 • EL LOBO - A farkas

  Kedves Zebra!
  Könyörgöm, ne legyen lelkiismeretfurdalásod, hogy most se szarod le a törvényt és az etikát! Hidd el, megteszik helyetted számosan 🙂

 • A Sólyom

  Kedves Laci barátom!

  Meglehetősen hiányosak az ismereteid az offshore “intézményével” kapcsolatban. Az offshore-t tudatosan szürke ügyletekre használók alapján ítéled meg. Csak egy kis érdekesség: Jelenleg az EU-ban a legpreferáltabb gazdálkodási forma az offshore struktúra. A legális offshore. Még az EU-s alkotmányban is szerepel! Minden EU-s tagországban, így Magyarországon is az APEH-nak tájékoztatási kötelezettsége van az offshore mibenlétéről az érdeklődő cégek felé. Erre külön telefonszámuk van.

  Az megint más kérdés, hogy egyesek erkölcstelen módon hogyan és mire használják. De legális.

  Amit a hatóságok támadnak és amelyekkel a csalásokat elkövetik, nos azok nem legális offshore ügyletek. Mert azok az offshore cégek a G 20-ak, az OECD és más szervezetek szürke és feketelistáján szereplő adóparadicsomokban vannak bejegyezve.

  Bizonyos tevékenységek kizárólag offshore struktúrákban működnek, úgy mint: tőzsdézés, kőolaj termelés és finomítás, energia termelő cégek, banki tevékenység, autógyártók, autóexportőrök, elektronikai gyártók és még sorolhatnám.

  Te is minden további nélkül működtethetnéd a céged offshore háttérrel, teljesen legálisan.

  Az offshore nem egyenlő az adócsalással!

 • Bognár László

  Hiába, na, aki félre akar érteni – hogy a maga ügyfelére irányíthassa a figyelmet-, az félre is fog érteni! 🙂
  Az offshore kifejezés a mai magyar közbeszédben kettős értelmű. Egyfelöl az etikátlan csibészség megjelenítője, másfelöl pedig egy legális üzleti eljárásmódé.
  Gondolom, Orbán Viktorra sem szólsz rá, hogy Viktor, mekkorra kopaszság az, hogy a mostani kormányzatot leoffshorozod, mert az offshore az szép és jó dolog, s kiváló üzletmenetet produkál.

  Amennyit én az offshorról, mint tisztességes üzleti eljárásmódról tudok, azt ügyfelemtől, Közép-Európa legnagyobb offshore cégalapítással foglalkozó vállalkozásától tudom, illetve a honlapjáról:
  http://www.crwwgroup.net/
  Lehet, hogy ez kevés, de én ezzel az ismeretmennyiséggel éppen elégedett vagyok.

 • A Sólyom

  🙂 Provokáltalak Laci 🙂

  Úgy tűnik sikeresen.
  Pontosan tudom, hogy a a nevezett cég ügyfeled.
  És azt is tudom, tökéletesen tisztában vagy az offshore azon részével, ami téged érdekel.

  Nem, valóban nem szólok rá Viktorunkra, de nem is értek egyet vele a témát illetően.

  Jézusom, most jövök csak rá! Te azt hiszed kioktatni akartalak? Ha tényleg ezt gondolod, biz’isten virtuálisan egy laza fenéken billentéssel illetlek. (bocs!) Dehogy is akarok én ilyen illegális dolgot művelni 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük