Mestereimtől

Az ember nem mindjárt úgy születik, hogy mestere volna valaminek. Először bizony csak csetlik-botlik, teszi-veszi magát (bár sokaknak éppen ilyenkor a legnagyobb a szája, s óriási ego takarja a kezdő lépések bizonytalanságait.)

1.) Engem a rádiózás rejtelmeibe, a glossza-borotva használatába (mivel mindig piszok szőrös a társadalom arca) Balogh Zoli vezetett be. Persze ezt ő nyugodtan letagadhatja, ha akarja, hiszen nincs is bosszantóbb, mint egy önjelölt tanítvány! Mindenesetre Zoli küldött most egy rövidke írást, amit nem a Mesterem iránti tiszteletből, hanem AMÚGY, közzéteszek:

Verseny

Mozdul a sor a szupermarketben:
– Fabríció! – tolja előre kisgyerekét a tinicigányasszony. Összenézünk, a hangra, a másik sorban álló magam magasságúval. Fabrícióból – a túranyertes Fabrizio Gionavardi után – olasz autóversenyző is lehet. Vagy magyar közmunkás.

B.Z.

***

2.) A horgászat rekreációs tevékenység, mondta a Fishing and Hunting csatornán egy okos ember, bár jobban szeretem, hogyha inkább pecáznak a csatorna műsorán, mint okos emberek beszélnek a horgászat és a vadászat nagyszerűségéről, és idéznek az éppen aktuális miniszterelnök-helyettes „bölcsességeiből”. Ha ez a csatorna is beáll az éppen regnáló hatalom nagyságainak dicsérői közé – a pontyozás fortélyainak ismertetése helyett – akkor hamarosan elfogynak majd a látogatók a képernyő elől. Rám legalábbis ne számítsanak!

A hal

A miniszterelnök-helyettest idéző fontos ember szavai helyett inkább a horgászatban mesteremnek választott Kapes Dániel szavain csüngök, mert ő, fiatal kora ellenére érti azt, amit csinál. S mutatom is a 22,53 kilogrammos pontyot, múlt heti fogását. Ő nem csak mondja, hogy mennyit és mekkorát…

hal, mint zsákmány
Kapes Dániel és a hal

Mit jelent a mester szó?

A „mester” kifejezés több jelentéssel rendelkezik attól függően, hogy milyen összefüggésben használják. Általában a következő jelentéseket lehet rá vonatkoztatni:

  1. Szakmai értelemben: Egy adott területen kiváló tudással és tapasztalattal rendelkező személyt nevezhetünk mesterré. Ő a legjobb a szakmájában, és általában tanítványokat is képez, akik tőle sajátítják el a szakma fortélyait és ismereteit.
  2. Oktatási intézményekben: Egyes oktatási rendszerekben a „mester” fokozatot lehet elérni, amely magasabb szintű végzettséget jelent, mint például a bachelor- vagy a mesterdiploma. Ez a fokozat általában a magasabb szintű tudományos kutatásokra és szakmai gyakorlatra való képességet is jelzi.
  3. Művészetekben: A művészvilágban a „mester” kifejezést használhatjuk egy adott művész kiemelkedő tehetségű, elismert és elismert személyének meghatározására. A művészeti mesterek gyakran híresek vagy híresek az alkotásaikért, és nagy hatással vannak a művészeti közösségre.
  4. Hagyományos mesterek: Bizonyos kézműves hagyományokban és mesterségekben, például a fafaragásban, a kovácsolásban vagy a festészetben, a „mester” kifejezést használják azokra a tapasztalt szakemberekre, akik hosszú évek során megtanulták a mesterséget, és átadják tudásukat a következő generációnak.

Fontos megjegyezni, hogy a „mester” kifejezés jelentése változhat a kontextustól és a kultúrától függően. Általában a legtöbb esetben a mester egy megbecsült, elismert és kiváló szakemberre utal, akinek nagy tudása és tapasztalata van a választott területén.

*****

Balogh Zoltán tollából korábban e blogban például:

– DRÁVA RÁDIÓ: SZERTELEN BEJEGYZÉSEK EGY SZERETETT NAPLÓBÓL

– Sőt ez mind az ő vendég bejegyzése:

Balogh Zoltán

***

Halakról még:

Új: turista horgászjegy

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

“Mestereimtől” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!