Média: hazugság és őszinteség a tv-ben, rádióban

Média: tv
Televízió: a tv-ben bármi megtörténhet

Krug Emília és a durva műsorvég az ATV-ben

Az ATV média műsorvezetői skáláján − a tehetség tartományában mérve − Krug Emilia nagyjából a középmezőnyben foglal helyet. Nincs annyira mélyen, mint Kárász Róbert, s pláne nincs olyan magasan, mint Simon András vagy Rónai Egon.

Ám van valami, amiben utolérhetetlenül érzéketlen − népiesen szólva tapló − ez pedig az a frenetikus képessége, hogy a reklám okán, vagy a műsoridő lejárta miatt mondat közben belefojtsa a szót a vendégbe.

Ez annyira zavaró tulajdonsága, hogy simán tönkreteszi vele a nagy nehézségek árán középszinten lehozott műsorait.

Könyörgöm, hívja már föl valaki erre a figyelmét a csatornánál!

*****
Még egy kis ATV: Karcsika a televízióban

Média hazugságok

2007. június 10.

Mottó: „Ha valaki kitalálná, hogy az eszkimó műsorok nagyobb nézettségett érnek el és több reklámbevételhez vezetnek,… akkor a Vészhelyzet Alaszkában játszódna!”
Bernard Goldberg, MÉDIA-HAZUGSÁGOK

És láss csudát, az Egyesült Államok piacán kezd kifizetődni „az afrikai és ázsiai származású amerikaiak” szerepeltetése, különben nem gyűrűzne be a magyar képernyőkre ennyi fekete és ázsiai arc az amerikai sorozatokkal, amelyek nyilvánvalóan alacsony árúknál fogva elfoglalják a kereskedelmi csatornáinkat!

De ez nem mindig volt így Amerikában!

1999-ben az USA közvélemény-kutatói azt tapasztalták, hogy a Vészhelyzet a 2. legnézetteb műsor a fehérek körében, míg a feketék csupán a 22. helyre sorolták.
/Bernard Goldberg, MÉDIA-HAZUGSÁGOK, Focus, 2002.; 206. old./

Vége a médiában a fehér világnak?

Amióta figyelemmel kísérhetjük mi, magyarok is a sorozatot, láthatjuk, hogy az afrikai származású szereplők, kiegészülve pl. indiai és más származású szereplőkkel is, szépen megszaporodtak!

Vége a fehér világnak – AMERIKÁBAN! Amit nem tudtak elérni a faji egyenlőségért kűzdő mozgalmak, lám, azt elérte a fizetőképes kereslet alakulása.
De nem is tudom, miért a Média-hazugságok c. könyv és annak tartalma jut eszembe, amikor nálunk az őszinteség uralkodik a televíziókban!
A minap, a TV 2-őn, a Tények végén maga a műsorvezető hölgy, bizonyos Kriszta jelentette be: „Össze-vissza beszélek!”
És tényleg így van!

Ha elfogadjuk azt a tételt, miszerint a tv-k híradója ugyanolyan szórakoztató-műsor, mint a többi, és funkciója szerint a középosztálybeli fehér népesség csatornához-kötése a feladata (nem a híradás), akkor kihámozhatjuk a TV 2 (vagy bármelyik kereskedelmi csatorna) híradójából, hogy a magyar fehér középosztálybelit mivel lehet az adóhoz csábítani!

Bűnügy, baleset, katasztrófa, amennyi belefér, egy kis pártoskodás a botrányok felől, és UGYANAZON VÁGÓKÉP sokszori mutogatása! A magyar fehér középosztálybeli, mint „fizetőképes kereslet” imádja a zsanettes hírek alatt egy rendőrautó oldalát nézegetni, hetekig, hónapokig egyfolytában, minden este! Egyszóval a magyar fehér középosztálybeli egy kretén, hülye állatfajta – nem csoda, hogy ott tart az ország, ahol!

Másfelől viszont nagyon jó, hogy ilyen a fehér magyar középosztálybeli, mert olcsón lehet számára műsort gyártani. Egyetlen snittel el lehet lenni hetekig!
Csak nehogy változzék a fizetőképes keresletet megvalósító közönség igényszintje, mert akkor nyújtani is kéne valamit! Márpedig akkor csökkenne a profit…

Marketing átverések: rádió

Kedves ügyfelem kért meg, tegyem fel a honlapjára az egyik rádiótól mp3-ban megkapott hirdetését. A 30 másodpercből éppen 10 megy el arra, hogy az amúgy hangulatos reklámban szereplő szolgáltatás telefonszámait „eldarálják”. Átverés ez a javából, mert a rádió szorgos dolgozói nyilván elfelejtették tájékoztatni az ügyfelüket, hogy nincs ember a földkerekségen, aki tollal-papírral hallgatna rádiót!

Na, és aztán a dilemma, hogy az egy megánál is több hanganyagot feltegyem-e a honlapra? A modemesek nyilvánvalóan elharapnák a gigámat az egy megáért, ha feltenném! Vagyis nem is rám zúdulna a harag, hanem a bővérű rádióreklámját honlapra tevő SZOLGÁLTATÓRA meg a szolgáltatására.
Nos, mindezt megírtam e-mailben az ügyfelemnek, s most azon rágódom – az őszinteségem miatt nem leszek-e rövid úton „kirúgva”. Ugyanis kedves népszokás a rossz hír vivőjének lecsapatni a kobakját, mert csak a rossz szájízt hagyja maga után, ha elmondjuk: amit erre a rádióreklámra költött, azt nyugodtan elihattuk volna!

Rádió és reklám

Idáig hallom a rádiót, ez a Sláger Rádió. A hírek után lelkes mitugrász közli: a következő egy órában majd tőle jön a zene, nagyon jó zene lesz, ráadásul reklámok nélkül. Micsoda óra lesz…
Aranyapám, egy olyan rádióban, amely reklámokból tartja el magát, meglehetősen fura reklámmentes órákat mutatni fel értékként. (Vagy jutalomként vagy díjként vagy mittudomén milyen jóként.)
Szóval egy órán át nem lesz reklám – a reklámok által eltartott rádióban. Malvina kedvéért írom most így, közérthetően, konkrétan és korszerűen: hát ez beszarás!

Botrány-média

2006-09-20

Napjainkban a hír nem születik, hanem gyártatik.
Ma már a hír motoros futárral robog a szerkesztőségekbe. Csak pár szót kell odalökni a kapott hír elé és kész. Az újságírók java elmehet…
Így működik a botrány-média, s már az maga botrány, hogy így is lehet.
Hogy ez szinte már fundamentuma lesz ma a magyar hírközlésnek – az csupán azt bizonyítja: ezt az egyet jól eltanultuk a nyugati újságírástól.
De azért mást is kellett volna…

Botrány és ellenbotrány – egyre magasabb az ingerküszöb, tehát a minimális határ a médiába-kerüléshez már minimum egy közszolgálati televízió felgyújtása lesz!
Illetve szeptember tizennyolcadika után már ez sem lesz elég!

Apropos elég! ELÉG!!!

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

“Média: hazugság és őszinteség a tv-ben, rádióban” bejegyzéshez 30 hozzászólás

  1. Nem tudom, kedves El Lobo, hogy magyar középosztály vagyok-e vagy mifene, az viszont biztos, hogy én már szinte teljesen leszoktam a tévénézésről.

  2. Kedves KapitanyG!
    Ha kezdesz leszokni a televíziózásról, akkor te nem is vagy igazi magyar-fehér-középosztálybeli, akkor te unod, sőt utálod, hogy ugyanazokat a képeket bámultatják veled, hogy KERESHESSENEK rajtad anélkül, hogy tisztességesen kiszolgálnának!
    Vagy új típus születik? Vajon hányan vagyunk? Megérné-e nekünk is műsort gyártani, friss képekkel?

  3. Én elég sok mindent felveszek (most már az IPTV set top boxára – baromi kényelmes a menürendszer, és a tévén keresztüli videotéka is klassz) viszont aztán nem nézem meg. 🙂

  4. Lobo, mondasz valamit! 🙂
    Egyébként egyelőre olcsóbb az internetes tévé egy árnyalattal mint a kábel. És így most már otthon is van inernetem.
    50 órát tud rögzíteni a set top box és ha betellik, akkor törli azokat a felvételeket, amiket nem védtem le. A képernyőn lévő műsorújságból lehet beállítani a felvételt, amin szerepel minden adat (műsorcím, kezdés, végzés, stb.), szóval nagyon kényelmes. Szerintem. 🙂
    Most már csak az kéne, hogy ne csomagban sózzanak a nyakamba mindenféle tévécsatornát, hanem én válogathassam össze a nekem tetsző csatornákat. (Pl. beárazhatnák az egyes csatornákat és úgy válogathatnék, mint egy IGAZI piacon.)

  5. Az amiknál tudtommal az elfogadottság, esélyegyenlőség miatt szerepeltetik a színeseket a médiumokban, tudniillik kiderült hogy amíg nem szerepeltek jó négerek a fimekben, addig az átlagpolgár előítélettel viseltetett velük szemben.
    Hasonlóan pl. a motorosokhoz, akik mindig csak negatív szereplőként, félvad elbrutalizálódott állatként, teletetovált bandatagként, a Pokol Angyalaiként, Mad Max-szereplőként voltak ábrázolva, míg egy-egy alkotásban ellenoldalként meg nem jelenítették a „jó” és szelíd motorost.

  6. Én úgy nőttem fel, hogy a Híradót nézni kell, mert aki nem nézi, az tájékozatlan hülye. Évekig tartottam magam ehhez, míg rá nem jöttem, hogy felesleges időpocsékolás. Ugyanis attól, hogy tudok a világban zajló szörnyűségekről, még nem tudok tenni értük semmit. Attól, hogy tudok a mindennapi politikai csatározásokról, még nem változik semmi. Illetve egy dolog igen: a saját közérzetem, ráadásul negatív irányba. És mivel nem vagyok egy mazochista alkat, már évek óta nem nézek híradókat. Az igazán nagy port felverő hírek így is eljutnak valahogy hozzám, de legalább nem idegesítem magam minden marhaságon feleslegesen. Önző, de igen kényelmes álláspont. 🙂

  7. Kedves Freemen!
    Hát annak kéne benne lennie, amit az első hozzászólásodban mondasz! Éppen az a baj, hogy a belpolitikát pl. 10 percen keresztül egy kiégett panel, a most már oly’ jól ismert, szétolvadt radiátor jelenti, meg a vízbefúlt fiú, és persze a rendőrautó oldala „zsanettoláskor”. Ez a belpol!
    Külpol: hetek óta látod, ahogy egy csőből, valahol Ausztriában szörcsög valami habos lé! No jó, egy rövid „putyinozás” és egy rövid „bushozás” között, (hogyan illetlenkedett a királynővel, a pápával, az anyjával vagy mindegy kivel) – szóval két ilyen között hosszasan szétvernek egy várost a szélsőséges tüntetők.
    Ez nem hiradó, különösen nem a belpol! Az ilyen műsort régen Kék Fénynek hívták, az volt tele gyilkosokkal, ÁFA-csalókkal, nemi erőszakolókkal!

    A második hsz-odhoz.

    Egyáltalán nem szerepeltek afrikai származásúak. Ha elolvasod a fentebb említett könyvet, kiderül számodra az a kettős mérce, amelyet az ami, liberálisnak mondott televízió-vezető réteg képvisel(t). Nagyon leegyszerűsítve: egyfelől állati liberálisok vagyunk, megdöglünk az esélyegyenlőségért, de a fizetőképes keresletet jelentő fehér középosztály rühelli a feketéket, tehát nem lesznek a műsorokban feketék!

  8. Kedves Ágnes!
    Én is hajszálra így szocializálódtam – és teljesen egyetértek veled!

    Kaktuszkával meg ki merne ellenkezni? (Ráadásul kutyája is van!) 🙂

  9. Ági bejegyzése kapcsán. Én az utóbbi fél évben szoktam le többé-kevésbé a Híradóról. Korábban mindahányat megnéztem. Egyébként a közélet érdekelne, de ez a posvány, ami van, a könyökömön jön ki. Dögunalmas szajkózások, semmi életszag, esetleg csak az odakozmáltból… A fene se mérgezi magát.

    Éljen a passzív rezisztencia, amíg nem kapunk minőségi szolgáltatást e helyett az összegányolt helyett! Előre a ? járatlan úton! Csak tessék, fáradjatok elém! 🙂

    Farkas! Ha tudom, hogy ilyen félelmetes, megkérdőjelezhetetlen tekintélyem lesz a kutyám miatt, már előbb hozakodtam volna elő vele. 🙂

  10. A TV2-nek különösen nagy a befolyásoltsága, amivel ők nagyon is élnek.
    Tudatosan,szervezetten irányitják a közvéleménykutatást (a Napló) a ballib
    kormány javára. Azért, mégsem követnek el akora hibát mind a TV1 Napkelte
    müsorában ahova már csak szűk kör vendég fogadja el a meghívásukat.
    A mokka férfi műsorvezetői, például Csiszar J. Tudtom szerint a parasztok,nagyon jól érzik magukat a termőföldön, de Csiszar mit keres műsorvezetőként a studióban amikor nem oda illik. Csodálom hogy jobbat nem tudnak találni. Havas pedig, még mindig a múlt rendszer ideológia homályában dolgozik. Beszélgetés közben, a mostani parlamenti párt neve helyett KISZ-pártot emleget. Az agyába nagyon belevésődött a múlt rendszer ideológiája. Ez még hagytán. Ha valamelyik beszélő partnernek nem akar igazat adni, megmagyarázza, fenhangon, hogy mi az igazság.
    Az igazságot a műsorvezető szimpátia szerint osztogatja.
    Van egy pár műsorvezető, aki nem kérdéseket tesz fel a beszélőpartnernek, hanem egyben rafinát módon válaszol is rá, vagy ha, neadja az isten,beszélőpartnere-közbeszól, jól levizsgáztasa a lábárol.
    Azt nem értem a nézőknek ez hogy nem szúr szemet.

  11. Nézzük!
    (a tv-t válogatósan, DE most a jelenséget magát):

    Hajszás életűek azt nézik, amit időben épp el lehet kapni. Az éjszakába járók semmit: ők élik a szituációkat.
    Agyasabb értelmiségiek úgy, mint „el LOBO”: cinikus kritikával, látva a súlyos terheltséget és e műsorok sematizmusát, és a TÖMEG kreténnek tekintését, kajánul, aztán megnézik ELLENZÉK két tv-je közül az eggyikét is, AHOL TÖKMÁSKÉPP mennek le ugyanazok a hírek!
    Párttagok és szigorú politikai elkötelezettek CSAK PÁRTTÉVÉT néznek (megjegyzem, ezek közé tartozik az ún. „közszolgálati” MTV is, médiaprostikkal a fedélzetén!)

    S most durva leszek: az „alsóbb néposztályok”, melósok, kisvállalkozók, közalkalmazottak és köztisztviselők VALÓBAN a kretenizmus határát súrolják, és ZABÁLJÁK a média-trutyit, meg az olcsó -reklámozott – árukat, a HITELEKET, amik „svájci frank alapúak”, kit érdekel! Gyarapodunk, aztán majd, valahogy….Azt hazudják, övék a frissen lízingelt olcsó kiskocsi, holott az utolsó részlet kifzetése után -ált. 6 év – SZÁLL ÁT a tulajdonjog a lízingcégről a lízingelőre. Elhisznek minden olcsó hülyeséget: LÚZERORSZÁGBAN ÍGY DÍVIK!

    A reklámok szövegébe UTOLSÓ mondanként már a DEBILEKNEK szóló ÜZIK vannak: „TISZTA HÁLIVÚD!” „havaj” „legjobbtól a legjobbat” , mittomén.

    Hű tükörképe a társadalom csóró pitiánerségének EZ A média- „kultúra”, ezt érdemlik, akik tolvajokat és csalókat szavaznak a parlamentbe, xenofóbok és rasszisták, akik (kocsmában, választás előestéjén) azt mondták nekem: „Mindegy, ki lesz a góré. CSAK A ZORBÁNCIGÁN NE!”. Ez a „nívó”.

    Bele is döglünk….

  12. Kedves Kurszán Kündű!
    Egy elviselhető minimumért könyörgöm csak, hogy amikor „kimegy a tv” valahová, akkor ne egy, hanem két snittet vegyenek föl a fiúk!
    Egyiket az egyik este, másikat a következőn mutogassák – ez már sokat oldana a feszültségemen!

  13. A nyílt és nyilvánvaló NAPI politikai elkötelezettségek „tárgyalását” ebben a posztban nem akarnám fölvállalni – mert az külön posztot is megér(ne), de attól inkább megkímélném magam.

    (Erről csak annyit, kedves Los Carlos és Kurszán Kündű, hogy ha azt gondoljátok, hogy a HírTV egy talpig bezzegdeelfogulatlan-hüdemittudoménmilyen-überfasza televizió, akkor nagyon erőset vitatkoznánk!)

  14. EÉÉN azt nem gondúúnám a SZAKRÁLIS Táltos „híresTV”-ről, de valóban „überfasza” – Kend szavával – a totállisch KONTRAATTACK a **** (csúnya szavak*) a TOTÁL MEGALAPOZATLAN ballib-irányultsággal szemben! A SZART miért kell tortának hazudni??!

  15. Mit nem adnék egy normális csatornáért, amelyik se nem kontra, se nem anti-kontra, mégha húz is az ott dolgozók szíve valamerre, jobbra vagy balra kicsinyt, de erősebben TÖREKEDNÉNEK a tisztességes tájékoztatásra, hanggal-képpel egyaránt. (Olykor azért látszik ám ilyesmi is.)
    Nem jó az a televíziózásban sem, ha zsigeri ingerek mentén, a politikai erőket Jókra meg Rosszakra osztva megy a móka.
    Mert akkor soha nincsenek VALÓDI társadalmi ügyek! És a felkészületlen, rutin-megmondomkodás is csak oda vezet, amit Sváby elért – önmaga megbuktatását!
    De mondom, ebbe most nem mennék bele – és a hír tv-t véletlenül nagy betűvel írtam, pedig az MTV „ostromának” közvetítése után elhatároztam: ezentúl csakis kisbetűvel írom le a nevét! Ezt most azért mondom csak, hogy haragos hozzászólásodnak legyen ellensúlya! 🙂

  16. Nálunk nem lehet panasz az esélyengyenlőségre, állandó műsorok van az esélyegyenlőség jegyében:
    Győzike só, Balázs só, Mónika só 🙂
    Ha viszont a saját esélyegyenlőséged érdekében akarsz műsort nézni, azt is megteheted éjjel fél kettő, és kettő között 🙁

  17. Kedves Tarjáni Bloggerbarátom!
    Az imént olvastam bele DeprimaDonna blogjába, aki kiváló képességű szociológus „amúgy” és talán nem haragszik meg rám, ha ide másolom egy sorát, minden kommentár nélkül:

    „… Amint megtudták a leszázalékolás okát kedvesen elhárították a jelentkezésemet. 2007 mint az esélyegyenlőség éve. Olyan mélyen gyökerezik az emberekben az előítélet, annyira nyilvánvaló a diszkrimináció, hogy egyelőre én még esélyt sem látok, egyenlőséget pedig végképp nem!”

  18. Főműsoridőben természetesen ez kell. A nézettségi verseny, a reklámbevétel nagy úr.
    Egy Kepes műsor pl. tuti van ilyen vagy ehhez hasonló nézettségű 11 órakpr vagy később, de ki meri reszkírozni főműsorban? egyik tv sem.

    Az emberek pedig így működnek. Van aki azért nézi mert ezt legalább érti:(
    Van aki azért, mert másnap nem tudna bekapcsolódni a beszélgetésekbe. No és sokan vannak olyanok, akik meg azért, mert talál olyanokat akit ki tud nevetni, megalázottabb mint amilyennek ő érzi magát, elesettebb, nevetségesebb, szerencsétlenebb…..
    No és ettől máris jobban érzi magát.
    Nagggyából ennyi:)

  19. Szia Myrtille!
    Megnéztem a híradót éppen, a TV 2-őn, persze, nagy izgalommal ültem a fotelbe, fogva az asszony kezét, feléje fordultam a műsor kezdetekor:
    – Drágám, ugye lesz megint a kedvenc rendőrautóm oldala az adásban – lesz, lesz fiam! – felelte az asszony ÉS TÉNYLEG megint volt, LÁTTAM, fel vagyok dobódva, de nem hagy békén egy gondolat –
    VALAKI(K) nem normális(ak)!!!
    Ugye, kedves TV 2, holnap is láthatom!

  20. Az imént benéztem a nappaliba, az asszony éppen a tv-t kapcsolgatta, ráállt az RTL- késő esti híradójára, vagy mi ez 9 óra pár perc tájban – és nem fogod elhinni, éppen „zsanettoztak” és mutatták a kedves képet, a rendőrautó oldalát – hát komolyan mondom, ez szinte már hihetetlen, hogy így le vagyunk … becsülve!

  21. Miután én nem szoktam TV-t nézni, csak hallani, mert ugye este már be van itten kapcsolva, így aztán én nem láttam rendőrautót, de hallom, hogy X Antónia nevű bemondó eztet mongya:
    -A Múzeum körüti erőszak egyik tanúját védelem alá helyezték, mert megfenyegették.

    Csak így, ennyi a hír.
    Azt a néni már elfelejtette mondani, hogy éppen a vádló, E. Zsanett fenyegette meg (vigyázzon, mert baleset érheti), mert nem úgy tanúskodott, ahogyan megbeszélték.
    (És ha jól emlékszem, a zsarukat azért zárták be, nehogy összebeszéljenek, aha)

    Hát így megy ez itt nálunk:)

  22. Ma reggelre meg előre „kiszivárgott” a DNS-elemzés eredménye, azaz eredménytelensége.
    Szerintem kiszivárogtatásban világelsők vagyunk.
    Ez egy mélyen demokratikus ország, nincsenek titkok, minden a nyilvánosság előtt történik.
    Csak az a gond, igaz, parányi, hogy az értesülések nem a TÁJÉKOZTATÁS, hanem a kiszivárogtatás útján jutnak el a lakossághoz!

  23. TV függőként nem értek egyet veled, bár nem nézek híradót, csak sorozatokat, azt viszont dögivel, és imádom az ismétléseket! A helyszínelők még a gépemen is rajta van, mégis nézem a TVben is. Abban pedig nem bőrszín szerint válogatják a szereplőket.

Szólj hozzá!