Keresőoptimalizálás az online marketingben

Keresőoptimalizálás, online marketing 2015-2020

A jövőben történő események, tendenciák körvonalainak megrajzolásakor nyilván a múlt és a jelen történései adják a támpontot. Így a keresőoptimalizálás (SEO) 2017-es, 2018-as várható tendenciáit a 2015-ös és azt azt megelőző évek tendenciáiból, híreiből is kiolvashatjuk.
Először nézzünk is meg egy táblát, amely öt év kereséseit mutatja Magyarországon (2010 októbertől 2015 október végéig), hogy kiolvashassuk a szükséges tendenciákat.

Keresőoptimalizálás, SEO, honlapkészítés trendjei
Keresőoptimalizálás (piros) – SEO (okker) – honlapkészítés (kék)


Eme öt esztendő tendenciái alapján aligha várható, hogy a honlap készítés, a keresőoptimalizálás terén bővülő piaccal számolhatnánk. Sőt, valószínű, hogy további piacszűküléssel számolhatunk, hiszen a tendenciák enyhe, de folyamatos lejtésben vannak a fenti kulcsszavakat illetően.

Google keresőoptimalizálás

A Google igen erős előnnyel rendelkező piacvezető az online keresések piacán Magyarországon. Ezért a keresőoptimalizálás alapvetően a Google szabályai szerint, a Google keresőre történik.
Ám a keresőkirály mindig kész meglepetést okozni!
2017 első felében állított a nemzetközi szavak szűrőjén, s a magyar nyelvű Google keresőben elsöprő erővel jelentek meg az angol nyelvű találatok. A fentebb mutatott ábrán így már nagyon csalóka a SEO szóra keresések nagy száma, mert erre a keresésre – hangsúlyozom, a magyar keresőben, a google.hu alatt – zömmel már nem magyar honlapokat, blogokat kapunk eredményként.
A szűkebb piacon már más marketing eszközöket kell bevetnie a piaci előnyre törekvő ügynökségeknek, keresőoptimalizálással foglalkozó szakértőknek, tanácsadóknak. Felértékelődnek a már meglévő ügyfelek, nagyobb figyelmet kell fordítani az ő megtartásukra!

Öntanuló rendszerek jelentek meg a keresőoptimalizálásban

2015 végén megváltozott a Google+ rendszere és 2016 elején beígérték: új, öntanuló, folyamatos működésű algoritmussal jelentkezik a Pingvin. Így a honlapok “linkelési rendszere” folyamatos “felügyeletet” kap, a fekete kalapos megoldások azonnal kiszűrésre kerülnek. Vagyis a jók megkapják méltó jutalmukat a keresőben, a rosszak pedig elnyerik méltó büntetésüket, hátrasorolás révén.

Az elmúlt években az online marketing, a keresőmarketing szakmai ismeretei szélesebb körben terjedtek el, az eszközök, platformok bővültek, nagyobb hangsúlyt kaptak a vizuális eszközök – mindezek miatt így sokkal több tudásanyaggal, jóval több webhelyen történő megjelenéssel és aktivitással lehet csak eredményt elérni.
Az persze köztudott, hogy a keresőoptimalizálás az online marketing része. Ezt az ismeretünket erősíti ameg az alábbi tábla:

Az online marketing és keresőoptimalizálás táblája.
Az online marketing részterületei

Ha nehezebb lesz az organikus találatokat növelni, vagyis a helyezéseket javítani, akkor felértékelődhet az AdWords, a Google hirdetési rendszere sőt a Facebook hirdetések rendszere is.
Az AdWords új piacot is jelenthet, mert a hatékony működtetéséhez szinte már doktori disszertáció szükséges, olyan nagy mértékben növekedett meg a szükséges tudásanyag ezen a területen is. Egy kis- vagy középvállalatnál nem biztos, hogy lesz mindehhez önálló kapacitás.

A keresőoptimalizáláshoz affinitást érző embernek évente is számos új fogalommal kell megismerkednie. Az utóbbi évek termése például a Content SEO, vagy mondjuk az LSI (a Latent Semantic Indexing, vagyis magyarán szólva a Látens Szemantikus Indexelés).
A piaci verseny során mindig lépést kell tartani az aktuális trenddel. Így most, 2018-ra fordulva például a 160-ról 320-350 karakterre bővült description meta tag előnyét kell kihasználnunk.
Ám ahogy jönnek az új terminus technikusok, úgy mennek is a régiekből. Így köszönhettünk el például a PageRank fogalmától (hogy a MOZ számtalan híve a Page Authority fogalmára cserélje azt).

Hogy mi várható még a következő években a keresőoptimalizálás terén?
Majd meglátjuk 🙂


A témához, a keresőoptimalizáláshoz kapcsolódó szakmai honlap blogjának bő ismereteket nyújtó bejegyzése, illetve egy online marketing elméletével és gyakorlatával foglalkozó honlap, valamint egy “önvallomás szerű” blogbejegyzés után a Komplex blog hasonló témájú bejegyzéseiből mutatok néhányat:

Keresőoptimalizálás: friss blog bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük