Horgászat és harcsa nyúzás

Ez a horgászat témájú bejegyzés felkavaró képet tartalmaz, alkalmas a nyugalom megzavarására, tehát a nyúzott afrikai harcsa látványától ódzkodók ne nézzék és ne olvassák!

A láb és a horgászat

Ha az ember szandálban horgászik egy álló napon át, akkor amellett, hogy az adott nyáron kissé mintás lábakkal fog mutatkozni a strandon embertársai előtt – akik vidám hahotával jutalmazzák a spontán produkciót – más tapasztalatokra is szert tehet.
Én például Zsolt nevű horgásztársam afrikai harcsafogásaiból tanultam sokat.

Afrikai harcsa nyúzása

De térjünk át a harcsákra!
Zsolt adott nekem egy kis szalonna darabot, hogy próbálkozzam azzal.
Mivel az afrikai harcsák fent mozogtak közvetlenül a víz felszíne alatt, ugyanúgy súlyozás nélkül, egy szál úszóval és a bojlis horoggal valamint az ahhoz tartozó kb. 15 cm-es előkével próbálkoztam, mint a kenyérhéjjal történő amúrozáskor, csak itt most szalonna volt a csali.

Meg is fogtam egy közel három kilós példányt és aztán visszaálltam a pontyhorgászatra, mert valahogy azt kedvelem a leginkább.
Zsolttal persze szóba elegyedtünk, aki fölajánlotta, hogy az ő számtalan harcsája mellett az enyémet is megnyúzza!
Nem nyúl ez, gondoltam, de olyan akartam lenni, mint a jó pap, aki holtig tanul.

És íme, Zsolt a fára akasztotta a kopoltyújánál a halat, körbevágta a fej csontos ívénél a bőrt és harapófogóval szépen lehúzta azt.
Ezután már csak a belezés volt hátra, s szinte konyhakészen hozhattam haza a halamat.
Az afrikai harcsának nincs szálkája.
Ennek se volt, de miközben ettem, ki tudja miért, égett a lábam 🙂

Mit tudunk az afrikai harcsáról?

Az afrikai harcsa (Clarias gariepinus) egy édesvízi hal, amely széles körben elterjedt Afrikában és néhány más régióban. A harcsa teste hosszúkás és lapított, a bőre sima és csillogó, fekete színű, és a szája széles és erős. Az afrikai harcsa nagyobb példányai akár 1,5 méter hosszúak és 60 kilogramm súlyúak is lehetnek.

Az afrikai harcsa horgászata egyre népszerűbbé válik szerte a világon, és sokan kifejezetten erre a célra látogatnak Afrikába. Az afrikai harcsa horgászatához általában erős horgászfelszerelésekre van szükség, mivel a hal rendkívül erős és kitartó lehet, és nehéz lesz megbirkózni vele, ha nem megfelelő a felszerelés.

Az afrikai harcsa horgászata általában éjszaka történik, mivel ezek az állatok éjszaka táplálkoznak. A horgászok általában felhelyeznek a horogra egy nagy csalit, például halfejet vagy madárt, hogy az afrikai harcsa vonzza, majd a hal bekapja a horogcsalit, és elkezdi húzni a vonalat. Az afrikai harcsa horgászatának egyik kihívása, hogy a hal nagyon óvatos és okos, és nagyon jól érzékeli a környezetét, így nehéz lehet becsapni.

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!