Hangulatok szabadon – freeblogból mentve

Freeblog

Volt egyszer egy freeblog hu nevű blog szolgáltató, amely ha létezik is névleg, gyakorlatilag nem létezik. Elérhetetlen.
Most nem foglalkoznék azzal, hogy illik-e előzetes értesítés nélkül becsukni a boltot, nem hagyva biztosítékot sem afelől, hogy adataink nem kerülnek idegen kezekbe, hanem inkább mentem a menthetőt, vagyis a semmivel sem csereszabatos régi mentésből kipiszkálok néhány hangulatot, gondolatot, amelyek némelyike még blogger egyedfejlődésem hajnalán született a klaviatúrám alatt.

Ingyenes szolgáltatás pénzért

Az imént kaptam a neten egy kitűnő online marketing ajánlatot: helyezzem el honlapom ismertetőjét és linkjét az adott ingyenes oldalon. Fizetnem csak akkor kell, ha a linkemre kattint valaki.
Éljen ingyenes lehetőségünkkel! – zárja sorait a felhívás.
Azannya! – mondom magamnak, már megint hülyének néznek! Feltételezik, hogy ingyenesnek képzelem, amiért – ha használ – fizetnem kell.
Ha nem használ, miért is fizetnék. Persze a szolgáltató érvet is mond, olyan tizenöt évvel ezelőtt még átverésre jó szöveget: külföldön már bevált!

A komment spam csele

„Nagyon sok honlapot látogattam már meg, de ennyire jót még sohasem láttam” – írja a kedves látogató, akinek a hozzászólását nyilván az angol minta ihlette meg („I searched a bunch of sites and this was the best.”)!
Teatyavilág, de jól is esik az embernek a dicséret.
A kebel dagadni kezd, a bordák szétfeszülnek a büszkeségtől, az ajkak széles mosolyt engednek ki a szánk sarkából – hiszen lám, mégiscsak van, aki elismeri a munkánkat, értékeli az erőfeszítéseinket, látja a zseniális megoldásaink parádés voltát, blogunk nélkülözhetetlenségét, fergeteges tempóját, szövegünk kecses siklását, vagy ha kell, akkor annak mérges zörgését…
Szóval hiába az óvatosság, például a captcha, az adminisztrátori engedély megszerzéséhez kötött „hozzászólás felengedése” lehetőség – az ilyen típusú hozzászólás gyakran utat tör a védelmi falakon át.
Persze a spam éppen attól spam, hogy legyen szó bármiről, az éppen belefér a dicséretével, a pozitív visszajelzés hordozórakétájaként – de a robbanás csak később fog bekövetkezni!
Egyfelől, ha vírus tapad a hordozórakétához… akkor azért.
Ha nem, akkor akár a feladó is felrobbanhat, ha megtudja: a hozzászólás általában „nofollow” kiterjesztéssel bír, tehát látogatót is alig vonz, hiszen nincs relevanciája semmilyen témával, legfeljebb a bloggazda hiúságával.
Vagyis aki un. Google-bombát akarna gyártani ilyen módon, vagy egyszerűen csak a látogatottságát akarja növelni a rosszul ismert SEO alapján: az tévúton jár!

Karibi online marketing SEO-val

Árajánlatot kéne írnom
de itt ülök elbűvölten a mintaként megadott honlap
videóját szürcsölve
mint valami édes koktélt habzsolom
Mindenki mosolyog a filmen
mint aki éppen kefélt egy jót a karibi homokon
s nem zavarta a hét ágról leomló napfény
a buja combok között
Hajósnak kellett volna mennem
nem alapos honlapos-
nak a SEO-ban
De most már mindegy
hogy a fene vinné el!

***

Blog és blogszolgáltató viszonyáról Magyarországon: Blog

Az online marketingről és a keresőoptimalizálásról, SEO-ról pedig e két helyen:

Keresőoptimalizálás, online marketing

A keresőoptimalizálás alapjai

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!