blog

Életmentő bejegyzés? (STROKE)

Naponta kapok e-mailt amelyben felszólítanak, hogy tegyem ezt vagy azt és küldjem a pénzt meg a tíz elektronikus levelet ide meg oda. Lehet a levélben bármilyen ijesztő a továbbküldés elmúlasztása esetére beígért büntetés – én bizony dacolok a felszólítással, sőt olykor – pironkodva bevallom most, olyasmit szoktam rebegni, hogy anyád!
Ám a mai levél olvastán nem tehetem ezt, mert rokon küldte, akinek az anyja is nyilván rokonom, meg a levél értelmesnek is tűnik ráadásul. Arról már nem is beszélve, hogy se pénzt nem kell küldenem (!) se e-mailt, ha nem akarok.
Szóval arra gondoltam, hogy a levél magvát itt, e blogban közreadom.
(Azt persze nem bánnám, ha egy orvos kontrollálná, nehogy marhaságot terjesszek az interneten – mégha jószándékkal is.)

“Egy kerti-partin, egy barátnőm kissé megingott, el is ejtette a tányérját, de ezután, mindenkit megnyugtatott, hogy jól van (ugyanis a többiek orvost akartak hívni). Ő azt állította, hogy csak az új cipője miatt csúszott meg egy téglán. Felsegítették, kapott egy másik tányér ételt és bár egy kissé gyengének tűnt, tovább szórakozott. Később felhívott a férje, hogy elmondja, a feleségét kórházba vitte, ahol el is hunyt. A parti során STROKE-ja volt. Ha tudták volna, hogyan kell beazonosítani a stroke jeleit, talán ma is velünk lehetne. Mások nem halnak meg, de reménytelen, tehetetlen helyzetbe kerülnek.

Egy neurológus azt állítja, hogy ha a stroke áldozatát 3 órán belül elkezdheti kezelni, teljesen visszafordítható az állapot. TELJESEN! Azt mondja, hogy a stroke felismerésének és diagnosztizálásának egyszerű a trükkje, azután pedig 3 órán belül el kell kezdeni a kezelését.

A stroke felismerése. (Néha nehéz beazonosítani a stroke jeleit. Sajnos, a tudatosság hiánya katasztrófát okozhat. A stroke áldozata súlyos agykárosodást szenvedhet, ha a környezete nem ismeri fel a stroke jeleit.)

Az orvosok szerint bárki felismerheti a STROKE-ot, ha három egyszerű kérést mond az illetőnek:  M….. B……E…….

1. M: Meg kell kérni az illetőt, hogy MOSOLYOGJON.

2. B: Meg kell kérni, hogy BESZÉLJEN, mondjon egy egyszerű mondatot (összefüggően: pl. Szép napunk van.).

3. E: meg kell kérni, hogy EMELJE FEL mindkét karját.

Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívd a mentőket és mondd el a tüneteket!

Még egy jel: Mondd az illetőnek, hogy ÖLTSE KI A NYELVÉT.

Ha a nyelv kicsavarodott , ha egyik vagy másik oldalra megy a nyelv, ez is a stroke jele lehet.

Egy kardiológus szerint, ha mindenki, aki megkapja ezt az e-mail-t és elküldi 10 embernek, akkor azzal legalább egy életet meg lehetne menteni.”

8 hozzászólás

 • Bognár László

  A levél azt mondja: “Egy kardiológus szerint, ha mindenki, aki megkapja ezt az e-mail-t és elküldi 10 embernek, akkor azzal legalább egy életet meg lehetne menteni.”
  Kérdés viszont, hogy hánynak megy fel tőle a vérnyomása 🙂
  Kedves KapitanyG – úgy látom, egynek biztosan! 🙂

 • chiara

  Erről az jut eszembe, hogy egyszer egészségpszichológia órán mutattak egy kutatási eredményt arról, hogy mit tesznek az emberek, amikor infarktus jeleit észlelik magukon. Természetesen a pontos számokat meg majdnem mindent elfelejtettem… 🙂 De arra emlékszem, hogy jelentős százalékot képviselt az a megoldás, hogy nem csináltak semmit, gondolták (és várták), hogy majd elmúlik. Azt hiszem, olyan statisztika is volt, hogy mennyire nem árt, ha infarktussal kórházba kerül az ember…

 • Kolosi Mariann

  Ez nagyon komoly dolog! Tudtátok, hogy a stroke az egyik leggyakoribb haláleset Magyarországon?Aki a környezetében már átélt ilyet, tudja miről beszélek..Apukám tegnap nagyon nem volt jól? Eléggé megijedtünk. Cukorbeteg és ezért különösen veszélyeztetett, hogy stroke-ot kaphat! Nemrég találkoztam pont egy ilyen oldallal: http://www.facebook.com/nekeslekedj Így azonnal hívtam a 104-et, illetve nagyon sok hasznos infót is találhattok még pl. a leggyakoribb tünetekről. Csak percekbe kerül áttanulmányozni, mégis így akár életet is menthetünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük