Bokros, a pótvezér

Bokros Lajos beszéde

Bokros Lajos fotója
Bokros Lajos

A 2014 évi önkormányzati választások éjjelén az ATV kommentátorai, képzett politológusok – Kálmán Olga műsorvezetése mellett – jól leszólták Bokros Lajos rögtönzött, a budapesti főpolgármester választási eredmények ismeretében, a sajtótájékoztatóján elmondott beszédét.
Nagyjából összegezve az volt a véleményük, hogy hát ez a Lajos rettenetesen elvetette a sulykot, mert

– nem igaz, hogy máris kikerülhetetlenné vált a MOMA (a Modern Magyarország mozgalom)
– gyerekes dolog volt nem gratulálnia a Fidesznek és Tarlós Istvánnak győzelmük elismeréseképpen
– túlértékeli a győzelemnek titulált vereségének pozitív magocskáját, amellyel máris ő hívja vezérként csatasorba a kormányzat ellenzékét

Nem vonom kétségbe megállapításaik igazságtartalmát, de jómagam nem ezen hűvös nézőpontból szemléltem az eseményeket, pontosabban nem ilyen sarokból hallgattam Bokros beszédét, hanem az általános ellenzéki tökölődés masszív masszájától jól elkülöníthető produkcióként.
Bokros tudta, mit akar mondani – már ezzel elütött számtalan politikustársától!
Elmondta, hogy diktatúra van, elmondta, hogy Magyarország mindenféle értelemben leszakadóban van Európától, elmondta, hogy messzire kerültünk a liberális demokrácia értékrendszerétől, elmondta, hogy a gazdaságban versengő vállalkozások helyett egyfajta szolga-klientúra épült ki.

Ráadásul arról is beszélt, hogy mi a teendő. A MOMA párttá alakítása, a baloldal korszerű értékek melletti felépítése, a modern, európai értékeket megtestesítő Magyarország újraépítése a romokon.
És eggyel még tovább is lépett: a tökölődő, már hiteltelen, karizma nélküli szoclib vezetők helyett élére állt a változás erőinek és harcba hívott mindenkit, akinek drága a modern Magyarország!

Nem Tiborcot, az országot képviselte

Nem bonyolította túl a dolgokat, pattogón és érthetően beszélt – nem bonyolódott Tiborc panaszainak ismertetésébe (nem az ő műfaja az ilyesmi).
Nem hozzájuk szólt, most nem az istenadta népet akarta meggyőzni, hanem a politikai aktivitást és szunnyadó politikai erőt jelentő embercsoporthoz.

Bokros egy kicsit egyszemélyes MOMA – ez kétségtelen. A kétszázezer budapesti szavazó nem feltétlen az ő személyes, vagy az általa képviselt politika híve – ez is kétségtelen. (Mondjuk úgy, a FIDESZ-ellenesség hozta őket Bokros táborába.)
Tehát Bokros Lajos meglehet, nem igazi, hanem „csak” pótvezér.
De pótvezérként is nagyobb hatása lehet a demokratikus oldalon, mint a felkent, balfék vezéreknek!

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!