Blogvilág: Index, Blog hu – a blogoszféra mostohája

Az Index és a blogoszféra kapcsolatáról

Többszörösen frissítve

Hirportálok keresettsége a weben: az Index áll az élen

Az index.hu hosszú ideje piacvezető a magyar hírportálok körében. Ebben nyilván szerepe van a címlapon boxban elhelyezett blogválogatásnak is, az úgynevezett blogketrecnek, amely szorosan kapcsolódik a felhasználók tudatában a portál lényegéhez, arculatához!

Politikailag forró időszakokban a politikai-közéleti tartalmú blogbejegyzések iránt megnövekszik az érdeklődés, egy-egy ilyen bejegyzés címlapos kiemeléssel a több ezres, sőt a több tízezres olvasóközönséghez is eljut.

Polbloggerek és politikus bloggerek

Független, vagy ellenzéki beállítottságú polbloggerek számára gyakorlatilag az Index blogfelületei jelentik az országos nyilvánosságot.

Úgy másfél évtizede a magyar politikusok fájdalmas blogképtelenségéről beszéltünk. Ennek hátterében az állt, hogy a blog által nyújtott web2.0 lényegét adó párbeszédet hiányoltuk, hiszen addig csak egyirányú volt az információ.
Úttörő szerepet játszott a hajdani, már kimúlt Blogtér, amely lehetőséget kínált politikusoknak a blog „kipróbálására”.
Jellemző, hogy egyes politikusok – például Pelczné Gaál Ildikó – képtelenek voltak a váltásra, letiltották a hozzászólásokat. Míg mások – például Csepeli György – óriási érdeklődést tudtak csiholni a közösségi térben, az államtitkár úr néhány provokatív bejegyzéssel addig nem látott módon tudta mozgósítani a közösségi tér lakóit, hozzászólások erdejét tudhatta blogjai mögött.

A mai Index, pontosabban a tegnapi, otthont adott a politikusi blogoknak.

És nem csak „felkapott”, mondjuk úgy fővárosi politikusok öltötték magukra a blogot VIP-meghívottként, hanema a vidék is megszólalt itt, például Berkecz Balázs Pécsről, írásaival több tízezres olvasótábort elérve és a hirdetések révén szép pénzt hozva a bevételen osztozó „Index és vidéke” tulajdonosainak. (Balázzsal beszélgettem egyszer – persze, hogy blogban – a polbloggerségről, s ekkor kiderült, hogy beszélgetésünk ideéig 2,7 millió lapletöltése volt blog.hu-n elhelyezett blogjában: A polblog ma: beszélgetés Berkecz Balázzsal.)

Korlátozások az Index blogfelületein

2019.09.09-én az Index tudatta olvasóival, hogy megváltozik a címlapi blogketrec és az I2 neve. Ugyanis ezt a két felületet a – a többszöri struktúra és tulajdonosváltások következményeként – nem az Index munkatársai, hanem az Indamedia Zrt. kezeli.
Ezért kérte az Index, hogy hosszú idő után végre ez tükröződjön az elnevezésekben is, a ketrec és az I2 legyen nevében is Blog.hu.
A media1.hu friss írásaiból kiderül, hogy az Index azt kérte az Indamediától, hogy tegye világossá szerkesztési elveit.
Itt azért jegyezzük meg, az egészen elképesztő, hogy egy szerkesztőség ne uralja a saját felületének a teljességét!
Az Indamedia leírt szerkesztési elveiből számomra kiderül, hogy a politikai tartalmakat a jövőben vissza fogja szorítani.
Nézzük csak, mit írnak a kiemelési politikájukról:

„A Blog.hu Címlap! nem lehet pártpolitikai csatározások színtere! A kiegyensúlyozott tájékoztatás, valamint a törvényi megfelelőség biztosítása érdekében az Inda-Labs Zrt. politikai párt/szervezet, vagy politikai tisztséget betöltő természetes személy által birtokolt,
menedzselt vagy egyértelműen ilyen személyhez mint szerzőhöz köthető blogok blogposztjai számára nem biztosít kiemelést.”

Láthatjuk, hogy a valódi hatósugarú megjelenéstől megfosztják a politikusi blogokat! Tehát a jövőben nem fogunk találkozni például Szél Bernadett blogjával vagy a Momentum írásaival a címlapon.
Az intézkedés alapját adó érvtől megborzongok: kiegyensúlyozott tájékoztatás.
Melyik országban élnek akik ezt megfogalmazták?
A fenébe is, itt arról van szó, hogy Magyarországon, ahol a média elsöprő többsége a NER urainak kezében van, volt egy hely, ahol az írásképes ellenzéki politikusok eljuthattak olvasóikhoz, párbeszédet folytathattak velük.
Vagyis éppen arról van szó, hogy Magyarországon a kiegyensúlyozatlan(!) tájékoztatást mélyítik tovább!

A polbloggerek éppen a legforróbb időszakokban nyerték meg olvasóikat. Erre föl mit látunk a szövegben?

„Magyarországi országgyűlési, önkormányzati valamint európai parlamenti választásokat és bármilyen népszavazást megelőző két hétben pártpolitikai tartalmú posztokat kiemelni az Index.hu címlapi dobozba nem lehet. „

Vagyis a forró időszakokban – máskor se biztos – nem fogjuk látni a címlapon például a Szegedi Kattintóst, A kardot, a Bekiáltást és bocs a szerénytelenségért, a Gerillamarketing blogot.
De miért nem a valós tény került erre a szöveghelyre?
Az nagyjából így szólhatna: közelegnek az önkormányzati választások, s nem akarjuk, hogy ebben a kényes időszakban a helyi hatalmi disznóságok napfényre kerüljenek, hogy mindenféle zavaros alakok, akiket polbloggernek, közéleti bloggernek neveznek, beleköpjenek a hatalom, a FIDESZ és partnerei levesébe.

Nem a pénz beszél?

Olvasok olyan véleményt, hogy nem eszik ilyen forrón a kását, mert az Inda egy nagyszerű társaság, az Index és az Inda két jó barát, ha mások is a tulajdonosai és az Inda is szereti a bevételt.
Tiszteletlenül jelezném, ha a hatalomról van szó, akkor a pénz nem számít!
Ha ennek ellenkezőjét vezető újságírók lazán belenyilatkozzák az arcunkba, akkor hülyének néznek bennünket. Vagy van náluk valamilyen látászavar, vakfolt megnagyobbodás, ilyesmi.
Ugyanilyen hiteltelen azzal érvelni, hogy a blogokat nem lehet objektíven megítélni.
A blog műfaj, ugyanúgy, ahogy újságírói műfajok is léteznek. De újságírói műfajok kapcsán mégsem mondjuk, hogy nem lehet azokat objektíven megítélni!

Végül tegyük fel a kérdést, ezek a változtatások kinek a politikai érdekeit szolgálják?

2019. szeptember 11.

***
PS. 2019.09.16.
A Facebookon rövid észrevételt tettem a friss fejleményekről. Ezt:

Változnak az idők
Nézem az Indexen a pirossal szedett blogketrecet, s azt látom, hogy annak tetején, ahol eddig kőkemény rendszerkritikákról, közéleti botrányokról, politikai elemzések által politikáról, társadalomról lehetett olvasni, most ilyen című bejegyzéseket ajánlanak:
– Hogyan javítható a szexuális élet?
– Bizonyos pasik a kibírhatatlan nőket kedvelik
– Szeretnéd tudni, hogy mi a tökéletes otthoni kávé titka?
– Ezeket ne tedd az orchideáddal
Lám-lám, kemény idők kemény témái uralják manapság a blogok világát!

Kezünk nyoma a weben

Közéleti blog: letiltva

P.S. 2019.10.24.
Most, az önkormányzati választások alkalmával megfigyelhetjük, hogy milyen hatással van az Index.hu olvasottságára a választások idejére teljesen letiltott közéleti blog eltűnése. Az Index.hu keresettségét a weben fő konkurenséhez, a 24.hu-hoz viszonyítva nézzük meg a Google Trends eszközének segítségével 2019 szeptember 24 és október 23 között:

portálok keresettsége

Különösen a havi átlag és a választás napjának majd az azt követő napnak az arányai beszédesek.
Lám, sikerült az Indexnek rendesen odacsapni 🙁

P.S. 2019.10.28.

Blogketrec – rácsok között

A témáról több facebook helyen is vitát folytatunk.
1.) Komoly ellenérvnek kell tekintenem, hogy nem konkrét látogatottsági adatokkal álltam elő, hiszen a Google Trends egymáshoz viszonyított keresési arányokat mutat és ebből csak következtetést lehet levonni, ami csalóka is lehet.
De akkor nézzük meg, a 2019. október 13-i napra vonatkozóan a konkrét számokat tükröző grafikont:

feljövőben a 24.hu - tábla
A konkrét látogatói adatok ábrája szerint minimális 24.hu előny

Ez az ábra nem negligálja a Trends eredményét, bár jóval kisebb eltérést mutat a két portál látogatottsága között, mint amelyre következtetthettünk.
Olyan adatról is olvastam, mely szerint a portálon töltött idő mennyiségét tekintve az Index magasan verte „ellenfelét”.

2.) Ám a mostani helyzet megítélése szempontjából nagyon erős érvnek tekintem, ha megvizsgáljuk, hogy hasonló választási szituációban korábban mi volt a két „párbajozó” helyzete.
Ilyen időszak volt a 2018 április 8-i parlamenti választás.
Nézzük a konkrét számok alapján rajzolt teljesítményt:

Az Index.hu a piacvezető
2018 április 8 – fel sem merül, hogy ne az Index.hu volna a piacvezető

A két portál közötti látogatottsági szakadék eltűnésében nyilván nem csak a blogokat sújtó cenzúra játszik szerepet, de hogy az az által elveszített látogatók is szerepet játszanak benne, azt nehéz volna cáfolni. (ugyanis igaz ugyan, hogy a blog.hu találatok nem számítanak az Index.hu találataihoz, de a látogatók java az Indexen keresztül érkezik a blogketreces blogokhoz).

3.) Nézzük meg, hogy 2018 április 8 és 2019 október 13 konkrét számai, eredményei mit mutatnak az Index.hu, a Blog.hu és a 24.hu vonatkozásában:

2018. ápr. 8.

  • Index – 1.267.441
  • Blog.hu – 501.000
  • 24.hu – 825.000

    2019.okt.13
  • Index – 1.051.551
  • Blog.hu – 322.000
  • 24.hu – 1.076.297

Másfél év alatt egy hasonló, választási szituációtól számítva az Index.hu elveszített mintegy 210.000 látogatót, a Blog.hu közel 180.000-et. A kettő együttes látogató vesztesége 390.000 olvasó.
Ezzel szemben a 24.hu negyedmillió látogató növekedéssel számolhat.
És ezek a számok egyetlen nap adatai!

A cenzúra ára

Van, aki szerint ez nem cenzúra, hiszen bárki írhatja a blog.hu-n a blogját, és az csak egy szerkesztési kérdés, hogy mi kerülhet címlapra és mi nem.
Ezzel szemben azt állítom, hogy politikai szándékból a közéleti és politikusi blogokat – amelyek számítottak a nagy nyilvánosságra, vagyis a címlapra kerülésre, és ennek lehetősége miatt vannak-voltak jelen a blog.hu rendszerén – amikor megfosztják ezeket térben, időben, politikai státuszukat ellenőrizve a szokásos megjelenéstől, akkor az cenzúra!
Tekintsük át a címlapos, blogketrecet érintő változásokat:

  • csökkentették a megjeleníthető blogok körét (kizárva a megjelenítésből a politikai szereplők blogjai)
  • időbeni korlátozást vezettek be ( választási időben, azt megelőző két hétben nem jelenhet meg közéleti tartalmú blog)
  • felületi korlátozás még a blogketrecen belül is – a felső dobozban nincs közéleti blogtartalom (ezt a közleményben nem dekralálta az Indamedia, vagyis ezt sunyi megoldásnak tekintem)
  • a mobiltelefonon érkező képernyőjén nem jelenik meg a Közélet ketrec-rész (a közleményben ezt sem jelezte az Indamedia, vagyis ezt is sunyi megoldásnak tekintem)
  • mennyiségi korlátozás (három-négy blog a Közélet feliratú ketrec részben)
  • bár létrehoztak egy, a címlapos Közélet ketrec-részből elérhető Még több közélet elnevezésű blogot, de azt tartalmi és technikai értelemben sem tanácsos elemezni, ha az ember vigyázni akar a vérnyomására

Meggyőződésem szerint igazam van, amikor azt is mondom, a politikai cenzúra árát nemcsak az Indamedia a Blog.hu felületén fizette meg, hanem az Indexszel is megfizettették azt.
De én eddig is azt állítottam, hogy ha a hatalomról van szó, akkor a pénz nem számít!

Ugyanezt a történetet a Google Trends egy folyamatként is elmeséli, láthatóvá téve, hogy nyilván más tényezők is szerepet játszanak az átrendeződésben, de a kulcspontokon ugyanazt a „szöveget” adja elő.

Index.hu vs 24.hu tábla
Az elmúlt öt év keresési adatai: Index.hu vs 24.hu.

A félreértések elkerülése végett jelzem, mindkét portál erényeit kedvelem, a két lap közötti versengés engem nem izgat fel, engem egyedül a közéleti blogok kivéreztetésének tendenciája aggaszt, annak menetét, következményeit vizsgálom.

A témában folytatott vitákból sokat tanultam, köszönöm mind az ellenvéleményeket mind pedig az egyes részterületeken az egyetértést.
***
A téma és a blogketrec élete így folytatódik: – Szerkesztési bravúr

Néhány korábbi írásom a blog világáról:

Blog – a blogger és a szolgáltató viszonyáról – 2006
Bloggerek a bíróságon – 2010
Kálmán-Geszti: milyen a blogger stílus? – 2014
A Népszabadság és a bloggerek – 2016
Miért írnak a bloggerek? – 2018

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

“Blogvilág: Index, Blog hu – a blogoszféra mostohája” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Magam is szenteltem ennek a jelenséget néhány posztomban. Először csak feltételezésekbe bocsátkoztam, aztán egy valamivel átfogóbb posztot is megeresztettem: https://bekialtas.blog.hu/2019/08/22/az_interneten_is_harcol_a_fidesz Itt mellőzöm, hogy mit írtam a Fiúknak a Gépházon keresztül, javasolva nekik: inkább ne indokolják a lépéseket, mert így elveszítik önbecsülésüket. Ezt követően, talán a közfelháborodás hatására, ismét megjelent a Közélet rovat, s két cikkemet, egyenként néhány órára be is válogatták oda, mint az e-mail értesítésükből tudom. De másutt is vannak fejlemények a Mandinerrel összefüggésben. Íme: https://bekialtas.blog.hu/2019/09/13/bekialtas_a_mandinerrel_a_magyar_hang_ellen#more15071454 Az írásod linkjét eljuttatom a Médiabloghoz. #

  2. Kedves Kabai Domokos!
    Látható, hogy a független, illtve nem kormány – és önkormányzatbarát médiumok bekebelezésének, elhallgattatásának folyamata nem ért véget.
    A hatalom természete ilyen: az utolsónak gondolt „ellenséges hang” megszüntetéséig hadakozik.
    Viszont a blog egyik funkciója a társadalom feletti kontroll – és amíg blog létezik, addig a blognak ez a funkciója is működni fog.

  3. Kedves Domonkos!

    Elolvastam a cikkét:
    https://bekialtas.blog.hu/2019/08/22/az_interneten_is_harcolhttps://hu.flatfy.com/

    Nagyon érdekes szerintem, hogy az Index még mindig ennyire töretlen, és ugyebár tavaly volt egy adásvétel, mely imár az Index többségi tulajdonjogát is Fidesz közeli kézbe helyezte, ám mostanig az Index meg tudta őrizni függetlenségét. Sokan feltételezik, hogy a rizikó még túl nagy, a Fidesz kivár. De mire? Vagy, a Fidesz hosszútávon csak egyetlen ellenzéki sajtóorgánumot kíván megőrizni és konzerválni, látszat bizonyítéknak arra, hogy lám-lám demokrácia van, nincs itt semmi látnivaló. Egyébként személyes meglátásom, hogy a 2019-es októberi kormánypárti felsülés óta még mindig nem tudják feldolgozni az új helyzetet, és sunyítanak. Mintha a kormányellenes hangok elleni hadjáratuk is csöndben lenne azóta. Kérdés, meddig. És azt követően vajon a 444 vagy an Index marad A kiválasztott ellenzéki portál, ami túléljen?

Szólj hozzá!