Blogvilág: Index, Blog hu

Az Index és a blogoszféra kapcsolatáról

Hirportálok keresettsége a weben: az Index áll az élen

Az index.hu hosszú ideje piacvezető a magyar hírportálok körében. Ebben nyilván szerepe van a címlapon boxban elhelyezett blogválogatásnak is, amely szorosan kapcsolódik a felhasználók tudatában a portál lényegéhez, arculatához!

Politikailag forró időszakokban a politikai-közéleti tartalmú blogbejegyzések iránt megnövekszik az érdeklődés, egy-egy ilyen bejegyzés a több ezres, sőt a több tízezres olvasóközönséghez is eljut.

Polbloggerek és politikus bloggerek

Független, vagy ellenzéki beállítottságú polbloggerek számára gyakorlatilag az Index blogfelületei jelentik az országos nyilvánosságot.

Úgy másfél évtizede a magyar politikusok fájdalmas blogképtelenségéről beszéltünk. Ennek hátterében az állt, hogy a blog által nyújtott web2.0 lényegét adó párbeszédet hiányoltuk, hiszen addig csak egyirányú volt az információ.
Úttörő szerepet játszott a hajdani, már kimúlt Blogtér, amely lehetőséget kínált politikusoknak a blog “kipróbálására”.
Jellemző, hogy egyes politikusok – például Pelczné Gaál Ildikó – képtelenek voltak a váltásra, letiltották a hozzászólásokat. Míg mások – például Csepeli György – óriási érdeklődést tudtak csiholni a közösségi térben, az államtitkár úr néhány provokatív bejegyzéssel addig nem látott módon tudta mozgósítani a közösségi tér lakóit, hozzászólások erdejét tudhatta blogjai mögött.

A mai Index, pontosabban a tegnapi, otthont adott a politikusi blogoknak.

És nem csak “felkapott”, mondjuk úgy fővárosi politikusok öltötték magukra a blogot VIP-meghívottként, hanema a vidék is megszólalt itt, például Berkecz Balázs Pécsről, írásaival több tízezres olvasótábort elérve és a hirdetések révén szép pénzt hozva a bevételen osztozó “Index és vidéke” tulajdonosainak. (Balázzsal beszélgettem egyszer – naná, hogy blogban – a polbloggerségről, s ekkor kiderült, hogy beszélgetésünk ideéig 2,7 millió lapletöltése volt blog.hu-n elhelyezett blogjában: A polblog ma: beszélgetés Berkecz Balázzsal.)

Korlátozások az Index blogfelületein

2019.09.09-én az Index tudatta olvasóival, hogy megváltozik a címlapi blogketrec és az I2 neve. Ugyanis ezt a két felületet a – a többszöri struktúra és tulajdonosváltások következményeként – nem az Index munkatársai, hanem az Indamedia Zrt. kezeli.
Ezért kérte az Index, hogy hosszú idő után végre ez tükröződjön az elnevezésekben is, a ketrec és az I2 legyen nevében is Blog.hu.
A media1.hu friss írásaiból kiderül, hogy az Index azt kérte az Indamediától, hogy tegye világossá szerkesztési elveit.
Ezekből számomra kiderül, hogy a politikai tartalmakat a jövőben vissza fogja szorítani az Indamedia.
Nézzük csak, mit írnak a kiemelési politikájukról:

“A Blog.hu Címlap! nem lehet pártpolitikai csatározások színtere! A kiegyensúlyozott tájékoztatás, valamint a törvényi megfelelőség biztosítása érdekében az Inda-Labs Zrt. politikai párt/szervezet, vagy politikai tisztséget betöltő természetes személy által birtokolt,
menedzselt vagy egyértelműen ilyen személyhez mint szerzőhöz köthető blogok blogposztjai számára nem biztosít kiemelést.”

Láthatjuk, hogy a valódi hatósugarú megjelenéstől megfosztják a politikusi blogokat! Tehát a jövőben nem fogunk találkozni például Szél Bernadett blogjával vagy a Momentum írásaival a címlapon.
Az intézkedés alapját adó érvtől megborzongok: kiegyensúlyozott tájékoztatás.
Melyik országban élnek akik ezt megfogalmazták?
A fenébe is, itt arról van szó, hogy Magyarországon, ahol a média elsöprő többsége a NER urainak kezében van, volt egy hely, ahol az írásképes ellenzéki politikusok eljuthattak olvasóikhoz, párbeszédet folytathattak velük.
Vagyis éppen arról van szó, hogy Magyarországon a kiegyensúlyozatlan(!) tájékoztatást mélyítik tovább!

A polbloggerek éppen a legforróbb időszakokban nyerték meg olvasóikat. Erre föl mit látunk a szövegben?

“Magyarországi országgyűlési, önkormányzati valamint európai parlamenti választásokat és bármilyen népszavazást megelőző két hétben pártpolitikai tartalmú posztokat kiemelni az Index.hu címlapi dobozba nem lehet. “

Vagyis a forró időszakokban – máskor se biztos – nem fogjuk látni a címlapon például a Szegedi Kattintóst, A kardot, a Bekiáltást és bocs a szerénytelenségért, a Gerillamarketing blogot.
De miért nem a valós tény került erre a szöveghelyre?
Az nagyjából így szólhatna: közelegnek az önkormányzati választások, s nem akarjuk, hogy ebben a kényes időszakban a helyi hatalmi disznóságok napfényre kerüljenek, hogy mindenféle zavaros alakok, akiket polbloggernek neveznek, beleköpjenek a hatalom, a FIDESZ és partnerei levesébe.

Nem a pénz beszél?

Olvasok olyan véleményt, hogy nem eszik ilyen forrón a kását, mert az Inda egy nagyszerű társaság, az Index és az Inda két jó barát, ha mások is a tulajdonosai és az Inda is szereti a bevételt.
Tiszteletlenül jelezném, ha a hatalomról van szó, akkor a pénz nem számít!
Ha ennek ellenkezőjét vezető újságírók lazán belenyilatkozzák az arcunkba, akkor hülyének néznek bennünket. Vagy náluk van valami látászavar, vakfolt megnagyobbodás, ilyesmi.

Végül tegyük fel a kérdést, ezek a változtatások kinek a politikai érdekeit szolgálják?

***

Néhány korábbi írásom a blog világáról:

Blog – a blogger és a szolgáltató viszonyáról – 2006
Bloggerek a bíróságon – 2010
Kálmán-Geszti: milyen a blogger stílus? – 2014
A Népszabadság és a bloggerek – 2016

“Blogvilág: Index, Blog hu” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Magam is szenteltem ennek a jelenséget néhány posztomban. Először csak feltételezésekbe bocsátkoztam, aztán egy valamivel átfogóbb posztot is megeresztettem: https://bekialtas.blog.hu/2019/08/22/az_interneten_is_harcol_a_fidesz Itt mellőzöm, hogy mit írtam a Fiúknak a Gépházon keresztül, javasolva nekik: inkább ne indokolják a lépéseket, mert így elveszítik önbecsülésüket. Ezt követően, talán a közfelháborodás hatására, ismét megjelent a Közélet rovat, s két cikkemet, egyenként néhány órára be is válogatták oda, mint az e-mail értesítésükből tudom. De másutt is vannak fejlemények a Mandinerrel összefüggésben. Íme: https://bekialtas.blog.hu/2019/09/13/bekialtas_a_mandinerrel_a_magyar_hang_ellen#more15071454 Az írásod linkjét eljuttatom a Médiabloghoz. #

  2. Kedves Kabai Domokos!
    Látható, hogy a független, illtve nem kormány – és önkormányzatbarát médiumok bekebelezésének, elhallgattatásának folyamata nem ért véget.
    A hatalom természete ilyen: az utolsónak gondolt “ellenséges hang” megszüntetéséig hadakozik.
    Viszont a blog egyik funkciója a társadalom feletti kontroll – és amíg blog létezik, addig a blognak ez a funkciója is működni fog.

Szólj hozzá!