Bekapcsoló kikapcsolódás

Kapásra várva

Amíg a kapásra várok bekapcsol a kikapcsolódás
Kapásra várva

Éveket hagytam ki, aztán tavaly, 2013-ban kétszer is vízbe mártottam a szerelékem, s alig vártam, hogy az idén is riogassam kicsit a halakat.
Az abaligeti horgásztó az ilyen engedély nélküli, ritkás szabadidejű fazonoknak van szerintem kitalálva! Elsőrangú szolgáltatás.
Napijegy ezerkettőért és elücsöröghet a pacák a botjai mellett napestig. (Vagy tovább. Sőt éjszaka is lehet bojlit dobálni, ha ehhez volna valakinek kedve.)

Már a felkészülés komoly izgalommal és kiadással járt. A tíz-tizenöt éves zsinórok és horgok már tavaly figyelmeztettek – általunk már nem lesz többé szálkaköpködés!

Elpattanó damil, hegyét vesztő horog készített fel a kiadásra.
Zsírt is szereztem, persze nem a konyhából, príma szerelőzsírt, hiszen a peremfutó orsók belsejéből szinte csákányoznom kellett a régi matériát. Az egyik horgászbotom pedig a zsinórvezetőjét veszítette el.
Pótoltam, amit csak lehetett.

És most itt ülök, nézem a kapásjelző karikákat, s bosszankodom kicsit, mert nem tudom olyan messzire dobni a szereléket, mint szeretném.

Nagy halat szeretnék fogni!

Akkorát, amekkorát a Fishing and Hunting csatornán fognak a sporik.
Becsapós műsor, a hosszú várakozásból nem mutatnak semmit, a tévében mindig kapás van és halak szákba vonszolásával telik az idő – hiába na, ilyen a tv viszonya a valósághoz 🙂

Szemlélődöm.

Lám, a teknős és a vadkacsa barátkozása előkapatja velem a telefonomat, megörökítem a pillanatot.

Az állatok se mindig harcolnak. Teknős vadkacsával.
Teknős és vadkacsa barátkozása

Olykor bekapcsol a kikapcsolódás. Miközben kapásra várok a munka jár az eszemben, egy-egy jónak gondolt SEO-megoldás, amit még zsíroznom kéne, hogy finoman fusson, mint a dob az orsón.

Egy vézna kárász végül mégiscsak rángat egyet a kapásjelző karikán – paprikás lisztben készül majd este a vacsorám…

Mit tudunk a kárászról?

Természetes édesvízi vizeinkben megtalálható kárász (Carassius carassius) egyike a leggyakoribb halfajtáknak. A kárász a pontyfélék családjába tartozik, és általában a sekélyebb vizekben él, ahol a növényzet védelmet nyújt számára.

A kárász a hazai halfajták között kifejezetten népszerű horgászcél, mivel a parton, úszóval, vagy method feederrel is sikeresen lehet őket fogni. Általában aranybarna, vöröses vagy sárgás színű, testük kissé lapított és oldalról összenyomott, míg az úszójuk élénk narancssárga.

A kárász átlagosan 20-30 centiméter hosszú és 200-400 gramm közötti súlyú, de előfordulhatnak nagyobb példányok is. Az éjszaka aktív halak közé tartozik, a víz hőmérsékletétől függően egész évben foghatóak, de leginkább tavasszal és ősszel aktívak.

A kárász húsa nagyon finom és ízletes, így az általuk kifogott halakat a horgászok gyakran fogyasztják is. A kárász fontos szerepet játszik a tavak és folyók ökoszisztémájában, így a horgászoknak mindig tiszteletben kell tartaniuk a helyi halászati szabályokat, és csak a megengedett mennyiséget foghatják ki.

Kárász paprikás lisztben

A kárász nagyon finom hal, amelyet sokféleképpen elkészíthetünk. Az egyik legnépszerűbb módja a paprikás lisztben sütés. Íme egy egyszerű recept, amely segítségével elkészítheted a kárász paprikás lisztben sült változatát:

Hozzávalók:

  • 4 db kárász
  • 1 csésze finomliszt
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál só
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A kárászokat tisztítsuk meg, távolítsuk el a fejüket, majd alaposan mossuk meg.
  2. Keverjük össze a lisztet, a pirospaprikát, a sót és a fekete borsot egy tálban.
  3. Mártsuk be a kárászokat a lisztkeverékbe, hogy minden oldalukat bevonja.
  4. Melegítsünk fel olajat egy serpenyőben közepes lángon.
  5. Süssük a kárászokat mindkét oldalukon aranybarnára, kb. 5-7 percig.
  6. Tálaljuk a kárászokat friss zöldségekkel és főtt rizzsel.

Reméljük, hogy ez a recept segítségedre lesz a kárász elkészítésében, és jó étvágyat kívánunk!

*****

Horgászatról még:

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

“Bekapcsoló kikapcsolódás” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Gratulálok Barátom!
    Évek óta próbálok az emberi bölcsesség eme szintjére kerülni. Kint ülni a természetben, nézni a vizet, felhőt, érezni a nap melegét, hallgatni a madarak csicsergését – és minden más marhaságot elengedni az elménkből.

Szólj hozzá!