Az újságírásról az Ormánság szívében

Évszázados fa
Ormánság – Révfalu – évszázados fa – Ildikó

Ormánság: kirándulás

A minap a sikondai élményfürdőben vettem kézbe az új egyenlítő című lapot, (betű híven, csupa kis betűvel írva a lap nevét, ahogyan az a címlapon szerepel).
Balogh Zoli szociografikus ihletettséggel megírt cikkét olvastam az Ormánságról, A létig érő császárfa címűt.
Erről egy korábbi hétvége jut eszembe, hiszen két újságíróval, Ildikóval és Zolival, valamint a nejemmel együtt töltöttük az időt az Ormánság fővárosában, Sellyén és környékén.

Termálfürdő és horgászat a Dráván

Persze fürödtünk is a sellyei termálfürdő zsebkendőnyi, ámde híres és felettébb forró vizes medencéjében, remélve, hogy a kopott ízületek sajgása a kúra után alábbhagy, mint ahogy most Sikondán is ugyanez a cél.
(És ezt reméltem a nyáron Hévízen és Szigetváron is. Bár tudom, ezek a hosszú és rövid hétvégék, vagy az egy napos kiruccanások aligha pótolják egy hosszabb kúra hatását, ám mégiscsak nyújtanak valamiféle feltöltődést, ellazulást.)
Na, de térjünk picit vissza az Ormánságba, térjünk be a drávasztárai kocsmába és beszélgessünk kicsit az újságírásról.

Egy kis újságíró elmélet a drávasztárai kocsmában

Ildikó lazán megjegyzi (mindig is tudósítónak tartotta magát) Zolinak címezve:
– A tudósító tényszerűen beszámol az eseményekről. a riportert viszont a tények nem zavarják!
Na, erre riposzt riposztot követett, majd eljutottunk a print és az elektronikus újságírás különbségeihez is.
Odáig (majdnem) minden rendben van, hogy felcím, főcím, alcím, de a közcímnél ketté válnak a dolgok. Az elektronikus megjelenést képviselő a közcím helyett h1-h6 terminológiát használ, hiszen a közcím nem hordoz hierarchiát, a Heading viszont igen. És erre bizony pl. a keresőoptimalizálás (SEO) során szükség is van, hiszen az elektronikus újságírásban nem csak tartalmi verseny van, hanem megtalálási, elérhetőségi verseny is!

Révfalú házai
Révfalu – mesebeli házak – talán Jancsi és Juliska is itt lakik

És akkor még a reklám szövegírók és az újságírók eltérő szemléletéről még nem is beszéltünk, hiszen annyi Szalon sör nincs a világon, amely el ne fogyna ennyi téma tárgyalása alatt.
Egyébként a reklámírók és a politikusok még a vert helyzetekből is győztesként kerülnek ki!
Zolival (újságíró) meg én (akkor éppen reklámszöveg író minőségben) a Dráván horgásztunk Révfalu alatt, ő négy soványka keszeggel dicsekedhetett a végén, jómagam viszont egyetlen csoda halat fogtam. Az uszonyos volt vagy három centi hosszú. Azért nevezem csoda halnak, mert csoda volt, hogy 6-os méretű horoggal meg tudtam fogni.
És ekkor így szóltam Zolihoz:
– Nem szívesen lennék a helyedben, ilyen durván elveszíteni a kishalfogó versenyt!

***

Kapcsolódó bejegyzések:

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!