Az atomsimogatók csúsztatnak

Legyen-e Pécs mellett újra uránbánya?

BELUGA - a Greenpeace kiselejtezett hajója
BELUGA – a Greenpeace hajója a németországi Gorleben erdejében – szolidaritásból

Kővágószőlősön, a tervezett uránbánya újranyitás ügyében meghallgatásra kerül sor a művelődési házban 2018 december 5-én, 14 órai kezdettel.
A minap bejegyzést írtam arról, hogy a kormányzati média preventív csapást mérne a hazai zöldekre, annak a túlhangsúlyozásával, hogy néhány, önmagát környezetvédőnek tartó szervezet Münchenben felvonulást tartott a lignitfelhasználás ellen, amire az atomerőművek fokozatos bezárása miatt kerül sor. > A német zöld mozgalom szíve az atomellenesség

Atomsimogatók

A kormányzati média arról beszélt, hogy a német zöldek 180 fokos fordulatot vettek, már szeretik az atomreaktorokat.

Történetesen éppen atomenergia ügyekben tanulmányúton jártam Németországban és Alsó-Szászország zöld központjaiban nyoma sem volt semmiféle fordulatnak.
Sőt, kijelentette egyik vezetőjük: a németországi zöld mozgalom szíve az atomellenesség!
Ezzel nagyjából én letudtam ezt a problémát, hazudik a kormányhű oldal, ők szeretik az atomerőműveket, számukra nem gond, ha negyvenezer, igen, 40.000 emberi generáció alatt bomlik le némelyik atomhulladék, éljen Orbán Viktor és Paks 2 és a bodai atomhulladék lerakó.

Alighogy megérkeztem, kezembe nyomtak egy újságcikket

Ez már nem valamelyik országos médiumból, hanem Pécsről származik, az önkormányzati hírek szórására hivatott lapról, a Pécsi Hírekről van szó. 2018. november 12.-i szám, 7. oldal.
Ennek a cikknek kettős célja van az olvasatomban.
Egyfelől az egész oldalas iromány egyik utolsó mondatában közlik, hogy a magyar Urán Resources Kft. által tervezett uránbánya környezeti hatásvizsgálati eljáráshoz kapcsolódóan december ötödikén közmeghallgatást tart a Baranya Megyei Kormányhivatal.

A figyelmes olvasó nyilván ráébred, hogy a hallatlanul pontos tájékoztatásnak tűnő sorokból csupán az nem derül ki, hogy melyik település melyik épületében hány órakor történik majd a meghallgatás. Hát, ez nem tűnik egy tájékoztatás jellegű megnyilatkozásnak, amely valóságos toborzást tartana az érintettek köréből.

A cikk címe viszont igen parádés politikai marketing csúsztatás, valóságos atomsimogatás ( hogy a szóképzés szélsőjobbos technikáját ellesve alkossak magam is valami maradandót: atomsimogató).
A cikk címe ez:
„Fordulat a nyugati zöldeknél: inkább atom, mint szén”
A cikkben persze csak a német zöldekről van szó, s ők tényleg tőlünk nyugatra vannak, de a cím persze mást jelent. Azt hazudja az arcunkba: nyugat minden zöldje zabálja már az atomot.
Ennek a mintának a „bevésése” a második cél.

Aki tanult marketinget, újságírást, az nyilván olvasta Ogilvyt is, esetleg Otto Schwab könyve is a kezébe került, így tudja: az emberek többsége csak a főcímet olvassa el, aztán megnézi a képeket és elolvassa a képaláírást – és távozik az oldalról. Maradni csak a téma iránt nagyon elkötelezettek maradnak.

Tehát mi marad meg a pécsi önkormányzat híreit közreadó, a közpénzből munkálkodó újságot olvasó emberben ebből a cikkből? Nyugaton a zöldek szeretik az atomot és utálják a szenet.
Közmeghallgatás előtt mindez azt jelenti, hogy korrekt tájékoztatás helyett a pécsi önkormányzat becsapva magára hagyja a rábízott százötvenezer embert!
Pécs és Kővágószőlős között a távolság a Google szerint: 11,7 km. A Pécs-Boda táv pedig 17,3 km.

FRISSÍTÉS:

Ma, 2018. december 3-án a a Baranya Megyei Kormányhivatal közleményben tudatja, hogy a közmeghallgatást elnapolja. Indoklása: „a tényállás további tisztázása szükséges”.
Két nappal a meghirdetett közmeghallgatás előtt ez enyhén szólva is meglepő bejelentés.
A témára visszatérünk.

***

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!