Alföldi és a cenzúra avagy kőfaragók és balett-táncosok

Lehet-e egy alkalmatlan ember intézményvezető?

Gerillamarketing akció: buborékokkal az önkény ellen a pécsi Kodály Központnál
Gerillamarketing: buborékokkal az önkény ellen a pécsi Kodály Központnál

Hiszi a piszi! – mondhatnám olvasva a 24.hu-n a Vincze Balázs direktorral készült interjúban az eredetileg balett-táncos cenzor szövegét.
Az előzmény közismert: a pécsi Kodály Központba meghirdetett Igenis, miniszterelnök úr! c. darabra már megkezdődött a jegyek árusítása, amikor is Vincze, mint egy Rejtő-hős, vagyis kőfaragó és balett-táncos, ezúttal a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, színi direktor, indoklás nélkül letiltotta a darabot.
Ember nem volt, aki ne tudta volna, hogy ez Alföldi Róbert miatt történt, aki egyik szereplője a darabnak.

Vincze, ahogy az egy kőfaragó és balett-táncoshoz illik is, kijelenti, hogy az nem cenzúra volt, és azért nem indokolt, mert „bármit mondok, ebben a hisztérikus politikai közegben mindig lesz, aki beleköt.”
A mi kőfaragónk és balett-táncosunk nem látja át, hogy éppen az ilyen döntések teszik hisztérikussá a politikai, sőt a teljes társadalmi közeget, a művészeti életet is beleértve.
Tulajdonképpen nincs is igazán kedvem tételenként rávilágítani arra, hogy ez az ember sajnálatos módon hülyeségeket beszél és teljességgel alkalmatlan egy kulturális intézmény vezetésére, egész egyszerűen annyi idióta ellentmondás van a szövegében.

A következmények

A mi kőfaragó és balett-táncosunktól az volna a legkevesebb, hogy lemond.
Cenzúrájának az alábbi következményei keletkeztek:

  • intézményének hírneve leromlott (nézze meg a Googleban az értékeléseket!; vegye számba a gerillamarketing megmozdulásokat)
  • a közvélemény szemében a Fideszt és annak egyes politikusait járatta le
  • őt magát a Fidesz bábjaként tartják nyilván
  • az országos sajtó céltáblájává tette Pécset
  • ő maga rombolt egy ország közhangulatán

Miért is nyilatkozott váratlanul?

Eddig nem volt hajlandó nyilatkozni. Ám most, azok után, hogy az országos sajtó print és online képviselői beszámoltak a Pécsett elmaradt előadás megtartásáról a szigetvári Vigadóban, a fideszes városvezetés elkönyvelhette a károkat.
És mi másra gondolhatnánk, mint arra: rábeszélték, hogy a bajt inkább húzza magára.

A kőfaragók és balett-táncosok gyöngye akár parancsra cenzúrázott, akár nem, kiállította magáról a bizonyítványt: megbukott.


A témában elolvasásra javaslom:

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!