A Volkswagen botrány

A VW botrány szálai

Sokáig úgy gondoltuk, hogy a számítástechnika a társadalmi fejlődés záloga, ipari alkalmazása új távlatokat nyit az emberiség történelmében ésatöbbi, ésatöbbi…
A Volskwagen botrány most ismét bizonyságát adta annak, hogy egy-egy eszköz, gondolat, lehetőség automatikusan nem feltétlen jelent jót, nem feltétlenül a fejlődést szolgálja. Minden a felhasználó embertől vagy embercsoporttól függ. Például egy profitéhes vállalat menedzsmentjétől.

Mert mi is történt a Volkswagen háza táján?

A VW dízelmotorjai olyan szoftvert kaptak, amely felismerte, ha diagnosztikai céllal vizsgálták és ilyen esetben olyan hamis adatokat szolgáltatott a motor teljesítményéről és káros anyag kibocsátásáról, amelyek megfeleltek az környezetvédelmi, egészségügyi határértékeknek a motor kiváló teljesítményadatai mellett. Az eltérések a valós káros anyag kibocsátás vonatkozásában olykor negyvenszeres különbséget jelentettek.

Ez praktikusan a VW konszern dízel autóinak versenyképességét növelték a piacon.
A csalás mértékét jól mutatja, hogy a cégcsoport számos márkáját érinti a botrány, a VW-től a Skodán át az Audiig.

A profit érdekében az egészségünk nem számít?

Óriási felelőtlenség, hogy közvetett módon ugyan, de számos ország lakóinak egészségét veszélyeztették több kontinensen is a rákkeltő anyagok megengedettnél nagyobb mértékű kibocsátásával.
Ez a tény rámutat arra, hogy a kapitalizmus viszonyai között a társadalom motorjaként elismert profitéhség a megfelelő ellenőrzés nélkül még az olyan elismert multinacionális nagyvállalatokat is „bűnre csábíthatja”, mint a Volkswagen.

A gazdaság visszavág?

A lebukást követően a VW részvényei több tíz százalékot zuhantak. Egyes előrejelzések további áresést prognosztizálnak, míg mások inkább a piac átrendeződést jósolják, vagyis nem annyira a VW értékesítési eredményeinek visszaesésére gondolnak, hanem a benzines motorok javára elbillenő piac képét rajzolják meg.

Magyarország, mint autóipari összeszerelő ország, sajnos akár pórul is járhat, ha a VW eladásai drasztikusan csökkennének a botrány nyomán. A magyar beszállítók piacvesztése, a győri gyár kapacitásának csökkentése megrázhatja a magyar gazdaságot.

Mi lesz a német termékek megítélésével?

A minap azon meditáltam, hogy egy-egy nemzet nevéhez milyen termékminőséget asszociálunk.
A német jelző egy termék kapcsán olyan fogalmakat csal elő belőlünk, mint a minőség, a megbízhatóság, az alaposság, a tartósság, az értékesség.
Na, de mi fog történni ezután?


A témáról másutt:
A használt Volkswagen árzuhanása és az autóbérlés

Más autós témák:

Más botrányok:

Folyamatos iskolabotrány Pécsett

Blogvilág: Index, Blog hu

A Fodor Ibolya dráma

A Böszörményi ítéletről

Az Invitel holtaknak is számláz, és szívesen áll rendelkezésükre

Kormánypárti pendrive

Borkai-ügy

Horn Gábor és Kóka János az államférfivé válás útján

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!