A világ proletárjai Rómában gyújtogatnak

Granma: Kuba kommunista lapja. Világ proletárjai

Marx nyilván elégedetten dörzsölné a kezét, látva, hogy ez az iPhone-os nép is öntudatra ébredt, világszerte tüntet a kapzsi bankárok és a politikusok ellen, akikben elszegényedése okát véli felfedezni.
Amerikában a „Foglald el a Wall Streetet” néven, Európában a „Felháborodottak” elnevezéssel fut az elégedetlenség szekere. A Granma – Kuba kommunista lapja – a Che Guevara képével díszített fejléce és egy Fidel kép között boldogan hozza az adatokat: immár 80 ország 900 városára terjednek ki az antikapitalista megmozdulások.

Aki arra gondol, hogy nyilván hazudik a kubai kommunista párt lapja, az meghökkenve fogja tapasztalni, a világ nyugati felén ugyanígy, ugyanezekkel a digitális adatokkal vezetik fel a tüntetések szintén digitális képeit a nagy lapok online kiadásai, köztük azokat is, amelyeken Rómában feldühödött tüntetők gyújtogatnak.
Balsai legyen a talpán, aki most nem a rendőröknek drukkol, akik az örök város, Róma értékeit védik a protestálás eldurvult eszközeivel randalírozók ellenében.

Marxot nyilván elbűvölné, hogy a világ proletárjai milyen globális harcra képesek, gyorsan megértené a technológiát és az abból adódó lehetőségeket, bizonyára hosszú beszélgetésbe elegyedne Manuel Castells-szel is a tőke természetéről, az új jelenségekről, a hálózati világ, a hálózati társadalom sajátosságairól.

Nyilván megdöbbenne azon, hogy a tőke  képes volt teljesen önálló életre kelni például a részvénypiacokon. Hiszen eredetileg a részvényekbe fektetett pénz áramlása éltette az új iparágakat, az a pénz tette lehetővé a fejlődést – és lám, ma már nem kell se részvény, se pénz a gyarapodáshoz – elegendő a tőkeáttételes short intézménye -,  s íme, a nem is pénz pénzt fial, anélkül, hogy a nem-pénz beáramolna a gyárakba, üzemekbe, tudásközpontokba, vagyis a társadalom bármilyen hasznát venné a bankárok egyes technikáinak.

Ám Marx aligha éltetné a kirakatbezúzást, a gépkocsik felgyújtását, az emberiség múltját megtestesítő városok rommá verését, az emberi életek kioltását – rosszhiszemű megközelítésben azt mondhatnánk, az ilyesmi Vlagyimir Iljics szakterülete volt, nem Marx-szé! – és aligha óhajtaná a bankok minden funkciójának eltörlését, valamiféle ősállapotok visszaállítását.

Vagyis: Világ proletárjai, egyesülés közben ne gyújtogassatok!

***

Linkek, vagyis olyat mutatok, hogy na:

Gyurcsány, tőzsde, short

Öngyilkos milliárdos – tőzsdén bukta el a vagyonát

Robin Hood-adó: profit és hazafiság

Tőzsde, árfolyamok, online marketing és reklám kilátások

Tőzsde, részvény, BUX – szétvert Budapest

Blog és online marketing: az egototális marketing koncepciója

Civil szféra: világok harca 2.

Az év táblázata

A múltat végképp eltörölni

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

“A világ proletárjai Rómában gyújtogatnak” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Nálunk kb. 1000 voltak akik felháborodtak.
    Úgy látszik a proletárok, most a világ nyugati felében találhatók.
    Vajon kik vannak nálunk? Lehet, hogy itt mindenki tőkés, vagy bankár, esetleg politikus? Talán az lehet, hogy a proletárok nálunk nick-nevek mögül keménykednek a különböző újságok, magazinok hozzászólási rovatában és nem akarnak barbár mód gyújtogatni, mint Rómában!

  2. @Héder Sándor
    Marx amúgyis nyugaton képzelte el a szocializmus fészekrakását, igaz, még iPhone és iPod nélkül, elképzeléseiben az e-mail sem szerepelhetett, miként a Facebookról sem tudhatott.
    Viszont a mai magyarországi viszonyokról, lehet, már akkor volt elképzelése: perifériális korakapitalizmus címszó alatt kellene keresnünk… 🙂

Szólj hozzá!