blog

A tőzsde üzeneteiből

Tőzsdézés otthonról

Fél óra múlva nyit a BÉT (Budapesti Értéktőzsde) és rendesen padlóra küldi majd önkéntes “áldozatait”. A mai nyitóárakban aligha lesz örömünk. De nem sírás-rívás okán ültem a billentyűzetemhez.

Hanem…
A saját gépről történő tőzsdézés olyan, mintha a számítógépe bekapcsolásakor az ember rákapcsolódna a világgazdaságra! A saját bőrén, pardon, a saját pénzén érzi a gazdaság távoli rezdüléseit. Obama, pedig még nem is elnök, mond valami jót, valami gazdaságilag biztatót, s a magyar részvényárak is azonnal felfelé mozdulnak el.

Politikusaink számára igencsak tanulságos lehet, hogy ők mondhatnak akármekkorát, a magyar részvényeken az szinte meg sem látszik! A világgazdaságon meg pláne nem…
Az is meglehetősen tanulságos, ahogyan kezelnek minket a világban. Feltörekvő piac, kelet-európai piac stb. elnevezéssel más országok csoportjában, nem pedig úgy – vagy csak meglehetősen ritkán -, hogy magyarok.

Ma többet fogunk érezni a tőzsdére szánt forintjainkon, mint egy egyszerű rántás. Azzal, hogy az amerikai szenátus nem szavazta meg az nagy autógyárakat megmentő csomagot (Ford Motor, General Motors, Chrysler) az ázsiai börzék után padlóra küldi Európa tőzsdéinek árfolyamait is. Hát még a miénket.
Szóval itt igazán érezni lehet, hogy a világgal mennyire vagyunk összekötve és hogy mekkorák is vagyunk!

Korábbi, témához kapcsolódó írásainkból:

9 hozzászólás

 • chiara

  Jah, forr a világgazdaság bús tengere, ó magyar. Ádáz amcsik lelke uralkodik…
  Hajrá tőzsdekeszegek! 🙂 (Bár azt nem tudom, hogy van-e tengeri keszeg.)

 • EL LOBO - A farkas

  Köszönöm a bíztató szót, de egyenlőre “bentragadtam” a tőzsdén a papírjaimmal, vagyis nem tudom a szokásos gerilla-tőzsdézést produkálni.
  Beásom hát magam, muszáj megvárnom az emelkedést!
  S közben tanulom a magyarok új isteneinek nevét: BUX, BÉT, DAX, DOW JONES…

 • Malvina

  “Szóval itt igazán érezni lehet, hogy a világgal mennyire vagyunk összekötve és hogy mekkorák is vagyunk!”

  Egy kis átfogalmazással: Nyakunkon érezzük, hogy seggünk mily” nehéz! 🙂

 • EL LOBO - A farkas

  Most olvasom, hogy letartóztatták az egyik volt amerikai tőzsdei vezetőt, potom 50 milliárd dollár kárt okozott “piramisjátékkal”.
  Kezdek nagyon csodálkozni, hogy mit meg nem lehetett csinálni odaát Amerikában.
  (Na jó, lopnak mindenhol, de igazán nagyot ott lehet, ahol sok van.)

 • EL LOBO - A farkas

  Hanem aztán ma rendesen bedurrant a BUX! – egy pici nyereséget sikerült is csiholnom a Richter gyógyszerrészvényekből 🙂
  Persze, kérdés, mennyire számít “befektetőnek” az ilyen figura, mint én – aki csak egy nyers és gyors nyereségre utazik? (Bármilyen kicsi is lesz az a brókercég jutaléka, a nyereségadó és az eho (egészségügyi hozzájárulás) levonása után.
  Az EHO rovaton nagyon meglepődtem, de végülis jogos 🙂 , hiszen a tőzsdekeszeg idegeskedik rendesen a pénzéért, előbb megy fel a vérnyomása – itt még a végén a nép vagyonának terhére beteg lesz. Fizesse csak az EHO-t 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük