A magyar komment

A médiatörvény rendelkezései 2011 július elsejével léptek életbe. Már az első napon kiderült, hogy a Népszava online ellen vizsgálatot indított Bodonovits Jenő médiabiztos, s ehhez a vizsgálathoz az intézkedést kezdeményező bejelentést Kovács Zoltán kommunikációs államtitkártól kapta. A vizsgálat tárgyát egy komment, magyarán egy online cikkhez fűzött, olvasó által elkövetett megjegyzés képezi.

Mit értünk komment, hozzászólás alatt?

Álljon itt egy példa, ilyen egy hozzászólás:

Akkor most mi is a helyzet a kommentekkel?

Vagyis egyfelől ott a szép szavú Kiricsi Karolina, mint szóvívő, s mellette ott áll Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsának tagja, akik szerint a médiatörvény hatálya az internetes sajtótermékekhez fűzött kommentekre, blogbejegyzésekre, fórumokra nem terjed ki – másfelől pedig ott áll a vizsgálat a Népszava ellen.

Az interneten most dúl a vita arról, hogy melyik jogszabály mit is jelent, felkészültek-e az állam és a kormány illetékes tagjai, félreértelmezi-e a helyzetet a ballib média és így tovább.

A magam részéről senkiről nem feltételezek semmi rosszat, de az világosan kiszűrődik a történetből, hogy nem a Népszava jelentette föl önmagát, nem ők kezdeményezték a kommunikációs államtitkár úrnál a balhét!

Új műfaj születik: a magyar komment

Mindenesetre érdekes új műfaj megszületésének tanúi lehetünk. Ha igaz, hogy az online bejegyzés büntethető, de a megjegyzés, vagyis a komment nem, akkor nyilvánvaló, hogy az internetes újságíró ír valami marhaságot a bejegyzésben és az első kommentben fejti ki, álnéven, a valódi véleményét. És ez az eljárás lesz az új média műfaj: a magyar komment.

És ez nem azért lesz, mert a netes újságírók gonoszak vagy rosszak – hanem csupán azért, mert senki sem szereti, ha a véleménye miatt büntetéssel fenyegetik!

Amúgy pedig a helyzet bizonytalanságot szül, elősegíti az öncenzúra kialakulását és visszaveti a bizalmat az interneten.
Biztos, hogy ez az országnak jó?

***

Rokon téma:/ket-karcolat/

A moderáció szükségessége: trollok, hekkerek, bérbanyák

Miért érdemes válaszolni a blog hozzászólásokra?

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

“A magyar komment” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Kedves Hollósy Gerti!
    Köszönöm az elérésedet lehetővé tevő linkeket – örülök, hogy egymásra találtunk!

    Ami a törvényt, pontosabban a cikk büntethetőségét és a komment büntethetetlenségét illeti: talán nem is kell álnevet használnia az újságírónak (bloggernek) a magyar komment műfajában!
    Vagyis saját nevén megírja a cikket (úgy, hogy ne lehessen belekötni és emiatt megbüntetni százezrekre vagy milliókra akár), aztán szintén a saját nevén megírja az őszinte első kommentet (vagyis beszélgetésünk tárgyát, a magyar kommentet).
    Hiszen a komment már nem szerkesztett tartalom, azt nem lehet vizsgálni a médiatörvény alapján.

    Csak nehogy valaki pénteken beterjessze a parlamentben, visszamenőleges hatállyal, hogy a kommentre is ki kell terjeszteni az miniszterelnöki hatalmat, vagy valamit.

  2. Fura a mai médiahelyzet, engem a gyerekeim kértek, hogy ne írjak politikai témájú írásokat. Régen úgy volt, hogy mi féltettük, szülők, Őket.

    Én, ha írok is politikáról, közéletről, ha bírálóan és kritikusan is, vigyázok arra, hogy azért etikusan írjak. Nem gúnyolódom, nem használok csúfneveket, bár a gúny és a szatirikus hangvétel lehet eszköz, de akkor nagyon jól kell csinálni, hogy üssön és értsék is. Ha rosszul sül el a dolog, akkor nagyon gáz tud lenni.
    Az írásban foglaltak esetleges büntethetősége ellen úgy próbálok védekezni, hogy újabban nem írok neveket, de azért tudni lehet, hogy miről írok. Tanultam sajtó etikát és sajtó jogot, bár ki tudja mi érvényes már abból.

    Szeretnék egy saját, igazán jó és jól kezelhető honlapot. Mindig attól tartok eltűnnek az írásaim.
    Volt már rá példa, hogy több napig nem tudtam belépni a blogomba, de aztán csoda történt.

    Van egy honlapom, de nem tetszik, nem praktikus, pl. a kommentek csak az egész, vagyis az összes végére írhatók. (5mp.eu)

    Volt egy korábbi, azt meg egyszer csak nem találtam.(eOldal.hu)

    Lehet, hogy nem jók a témáim, bár ezt nem hiszem, de annak ellenére, hogy a Nolblogon vagy egy kis „olvasótáborom”, saját honlapon még soha senki nem szólt hozzá.

    No, most ennyi.

Szólj hozzá!