blog

A magyar és az apróhirdetés

Az e blognak is helyet adó Jóljárok.hu portál ingyenes apróhirdetést is ígér a látogatóinak, ún. lakossági aprót. A “lakossági” kitétel alól csupán az álláshirdetés a kivétel, mert az annyira közhasznú és fontos információ, hogy a kiadó fontosnak véli ezek ingyenes közzétételét, mégha vállalkozó vagy vállalkozás is a feladó!
Na, de mit csinál a magyar?!

A magyar vállalkozó és cég olyan, hogy szabály ide, szabály oda, mindenféle céghirdetést igyekszik begyömöszölni az ingyenes lakossági apró helyére, még a látszatra sem ad, nyomja, tekeri a bájtot, löki a kéretlen cégreklámot ezres tételű bugylibicskától a Balaton szárított jegének kínálatáig.

De az igazi magyaros lelemény akkor mutatkozik meg igazán, amikor a kedves potenciális hirdető – valami englis-gyorstalpalós-átverős-marketingnekálcázottos könyv hatására – átmegy sejtelmesbe, és a bájtokba búgja: a tippemmel meg fog gazdagodni, mozdulnia sem kell, otthonról napi néhány óra alatt úgy megszedi magát, hogy ihaj!

Ezt nem hagyhatja ki! Mit szólna a családja, ha megtudná, hogy Ön nem élt a nagy lehetőséggel, hogy fillérekből létrehozza a saját multigigantikus birodalmát, a világot átszövő, a régi gazdasági világrendet szétmorzsoló vállalkozást, amely az én (mármint a hirdető) irányítása alatt, csekély jutalék lefizetése mellett, Árpádig visszamenőleg hypergazdaggá teszi az ön famíliáját, mellyel bebizonyíthatja Istennek, Budhának meg mindenkinek, hogy Ön jó anyja, apja a gyerekeinek, mégha esetleg még nincsenek is!
S hiába, hogy ilyenből egy sem jelenik meg a Jóljárok.hu portálon, a magyart a kitartás is jellemzi (nem csak a betartás, utóbbit persze, nem a szabálybetartásra értve), szóval háromszor is megpróbálja, majd még néhány napon át, négyszer-ötször, hátha!

Apróra így van!

***

Apróhirdetés

6 hozzászólás

 • Profit

  Szerintem teljesen felesleges egy apróhírdetési rendszert fizetőssé tenni. Az apróhírdetési rendszernek a fenntartását más bevételekből kellene biztosítani. Őszintén megmondom én
  ha véletlenül egy apróhírdetési oldalra keveredem, szinten sosem találom meg azt amit keresek. Túl sok a hírdetés, túl nagy a dzsumbuj. Egy szolgáltatást bevinni apró oldalra olyan,
  mint tűt elrejteni a szénakazalban. Az esély, hogy valaki megtalálja egyenlő a 0-val. Ilyen körülmények között szerintem érthető, hogy egy cég sem tartja rentábilis befektetésnek az apró oldalakra való bekerülést, fizetés ellenében. A másik pedig, ami mind hírdető, mind apróhír olvasónak nagy probléma az az, hogy nagyon sok apró oldal nem támogatja a szolgáltatás weboldalának bevitelét, vagy megjelenítését LINK formájában. A legtöbb esetben természetesen a cégek beleszokták valahogy, szöveges formában csempészni a linket, de ügye ez nem kattintható, ami még inkább redukálja annak a lehetőségét, hogy valaki el is látogasson arra az oldalra, amely az apróhírdetésben szerepelt.

 • EL LOBO - A farkas

  Kedves Profit!
  Számos olyan oldalt találunk a neten, amely abból generál forgalmat, hogy ingyen helyezhetők fel apróhirdetések. (Bocsáss meg, hogy szóvá teszem: a hír szóban a í hosszú, a hirdetés, apróhirdetés szóban viszont rövid i szerepel helyesen. Ui. a hír szó főnév, a hirdet pedig ige, megváltozott szótővel. A hirdetés is főnév, de ez a hirdet igéből képzett.)
  Nadealényeg: a minden hirdetést feleresztőket a fogyasztó nem érdekli, ők csak azt akarják, hogy a portékájukat árulók nyomják az oldalukat, robogjon a lap, minél drágábban adhassák a valódi hirdetést, mondván: bitang nagy a látogatottságunk! Pedig nem az, a hirdetéseket felnyomók éltetik a rendszert!
  Ezért tapasztalod azt, amit írsz: “szinte sosem találom meg azt amit keresek.”
  A Jóljárok.hu nem erre “játszik”. Ha erre utazna a portál, akkor nem moderálna és bármit felengedne az oldalára.
  Amúgy szabályos iparág alakult ki a hirdetések felhelyezésére: külön embereket foglalkoztatnak egyesek, hogy megadott hirdetési portálokra tegyék fel a hirdetéseiket.
  Amúgy sok mindent egyként látunk!

 • Profit

  Igen én is hallottam már ezekről a megoldásokról, hogy különböző cégeket bízzunk meg és majd ők pumpálni fogják az aprókat. Van már ilyen szolg. hazánkban is, de a legdurvábban
  amerikaiak csinálják, mert ők az indiaiknak adják ki ezeket a munkákat, majdnem éhbérért.
  Köszönöm a figyelmeztetést a helyesírási hibáimra -:)

  ui.: Te meg az “amúgy” szóra figyelj oda, mert nem néz ki jól, ha két egymást követő mondat is ugyanazzal a szóval, kifejezéssel kezdődik -;) Helyesírás lektori munkákat szeretsz, vatikáni valutáért végezni? 🙂 Pl. az aprókba amit a hirdetők írnak, belejavítasz, avagy a helyesírási hibák javítása is szabályellenes ilyen esetben? Ezt leírhatnád.

 • EL LOBO - A farkas

  Én is köszönöm a nyelvhelyességi, stilisztikai kiigazítást!
  Ami az aprók felengedését illeti: vagy felmehet – vagy nem, belejavítás nincs.

 • Nati

  A helyesírási, de a fogalmazási hibák javítása is ráférne az aprókra netszerte… Nemrégiben lakást kerestem és égnek állt a hajam a sok hülyeségtől, amit ráadásul irodák tettek közzé (ahol azt gondolnád, hogy 70es iq fölötti emberek dolgoznak). Persze, a közvetlenül tulajdonosok által feladott hirdetésekben is gyöngyszemeket lehet találni, gondoltam is rá, hogy gyűjteni kéne. A másik nagy probléma, hogy egyszerű kategóriákba se képesek besorolni a saját hirdetéseiket a t. feladók, így aztán tényleg oda jutunk, hogy egyrészt nem találom, amit keresek, másrészt rengeteg felesleges minden mást találok… bosszantó nagyon. (pl: lakásnál 3 különnyíló szobás kategóriában egyszobás lakások, másfeles házrészek stb., pedig mindegyiknek meg volna a helye)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük