EKF: a civilekkel való kapcsolattartás paródiája

Lakatfal Pécs: az EKF levele
Levél megjött, pénzt nem kaptok, viszlát!

Polgárok és intézmény párbeszéde

Óh, a lakatfal, szerelmek tudója – romhalmaz Pécs szívében. Ám a Pécsi Görög Kisebbségi Önkormányzat úgy határozott, hogy néhány vállalkozással összefogva,  – civil kezdeményezésként – rendbe hozatja.
Azért a tervezetet elküldték az EKF Menedzsmentközpontjába is (Európa Kulturális Fővárosa, Pécs 2010) és némi anyagi támogatást is kértek a már meglévőhöz. Legalábbis így értelmezem én a táblát, amely a felújítási munkáktól zsivajos munkaterület palánkján virít, s a kivitelezők és támogatók névsorán túl az EKF menedzsment tankönyvbe illő válaszlevelét is tartalmazza.

Ez szó szerint így szól (az amúgy példásan meglévő fejléc, iktatószám, stb nélkül):

“Tisztelt Georgiou Grigorisz Úr!
Köszönettel megkaptuk a “Lakatfal” felújítása kapcsán küldött levelét, a projekthez tartozó mellékletekkel együtt.
A lakatfal fémszerkezetéhez és mészburkolatának előállításához igényelt pénzbeli támogatást sajnos nem áll módunkban biztosítani, támogatási kerettel a Pécs2010 Nonprofit Kft. nem rendelkezik.
Tisztelettel: Ruzsa Csaba ügyvezető”

Ennél egyszerűbben talán csak így válaszolhatott volna az ügyvezető úr, a civil kapcsolattartás úttörője: levél megjött, pénzt nem kaptok, viszlát!

Más tájakon persze az is elképzelhető volna, hogy egy ilyen levél úgy fejeződik be, hogy gratulálunk a jó kezdeményezéshez, öröm számunkra, hogy a belváros rendbetételének erős hiányait pótolja ez a mostani civil kezdeményezés is, veletek vagyunk a szívünkkel, az eszünkkel, a médiánkkal – ha már az erszényünkkel nem lehetünk veletek.
Ezt így, ebben a formában a hivatal és a civilek párbeszédének neveznénk, kapocsnak, amely erősíti a polgárok lelkét és újabb tettekre sarkallhatná őket. Civilizált kommunikációként is értelmezhetnénk, amely egyenrangú, jóakaratú polgártársak között ment végbe.

De ezt a valóságos hivatali izét (levelet?) nem tudom minek nevezni…

***

Linkek a témában:

A pécsi lakatfal és a virtuális tér

Nyílt levél Szász Andreának, EKF, Pécs

Rosszmájú megjegyzések – Pécs, Európa Kulturális Fővárosa 2010

Civil

EKF: a civilekkel való kapcsolattartás paródiája” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. @ KapitanyG
  Ma, 2010. aug. 28-án ment adásba a lakatfalas beszélgetés a Kossuth Szombat délelőtt c. műsorában.
  Érdekes volt, hogy az online marketinges szakma miként szivárog be a hagyományos médiába, hiszen a műsor más riportjaiban is szerepelt online marketinges szakember.

  @ Héder Sanyi
  A lakatfal (is) Pécs állatorvosi vasparipája. Minden társadalmi betegség bemutatható rajta. Persze, nem biztos, hogy betegségről van szó: egész egyszerűen ilyenek a társadalmi viszonyaink, s mi is ilyenek vagyunk.
  Ha cinikus akarnék lenni, azt mondanám: majd a Kedves Vezető megoldja, mint a pálinka kérdést…

 2. Pécsiként sem értem miért van ilyen hánytatott sorsa a lakatfalnak? Tudja valaki? A lakatfal története az egyik legnépszerűbb története városunknak. Már rég fel kellett volna újítani!
  A felújítási terven azt láttam nemcsak a sorokban, hanem az egész falrészen el lehet majd helyezni lakatokat. Kíváncsi vagyok hogyan fog reagálni a “nép”. A “többet ugyanabból ami működik” népszerű logika, de buktatókat is rejthet magában. A lakatfaltól kb 50 méterre lévő borozó oldalában felraktak egy rácsot, de csak pár lakat árválkodik rajta!

 3. Ezek szerint mégsem szalasztottam el. Vagyis hát: nem én szalasztottam el, a Kossuth szalasztotta. Vagy halasztotta.
  Ne mentegetőzz, eszembe sem jutott semmiféle bolondítás. Nyilván sok anyag jött össze, hosszabbra nyúltak a tervezettnél a VB-tudósítások, akármi is történhetett.
  Azért majd mondd, ha kiderül, mi történt. Arról meg pláne szólj, ha leadják valamikor máskor!

 4. Nálam is szólt, s árva hang nem volt a lakatfalról – hogy miért, azt nem tudom. Ha megtudom, majd mondom – mindenesetre sajnálom, hogy bolondításnak tűnt a hírem a lakatfal rádiós felhangzásáról (pedig nem az volt.)

 5. Elszalasztottam – ha ugyan volt mit. Pedig, ahogy ígértem ott nálam, végig szólt a Kossuth 10 és 12 között. Hallottam pl. Kammerer és Vereckei hínárbokrát, a házát bontásra ajánló XVII. kerületi (egykori szűkebb hazám, azért is jegyeztem meg) urat – lehet, pont akkor voltál a virtuális lakatfallal, amikor jött valaki, vagy megszólalt a telefon. Sajnálom

Szólj hozzá!