A tükévé vált festő

Emléktáblát avattak Gebauer Ernő tisztelői

Pécs neves festőművésze, Gebauer Ernő még 50 évvel munkásságát követően is közös gondolkodásra, és cselekedetre mozgósít. A festő születésének 130. évfordulóján, ez év januárjában pécsi civilek, a Káplár László Emlékére Alapítvány, a Hetedhéthatár Magazin és a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter Gebauer Ernő Emlékévet hirdetett.

Gebauer a stájerországi Hartbergben született, tanulmányait Grazban kezdte, de Pécsett érettségizett, majd Budapesten tanult rajztanárként, ahol Székely Bertalan tanítványaként a Művészeti Mesteriskolán tanult. Gebauer Ernő egész életét, freskók és seccók sokaságát alkotta. Vallási témájú faliképei és seccói 59 templomban csodálhatók meg. Világi témájú freskói pécsi közintézmények – többek között a Nagy Lajos Gimnázium, a pécsi belvárosi filmszínházak, továbbá az egykori pécsi „Nagycsemege” (ma Replay Étterem) – falain láthatók.

A faliképek mellett festőművészeti alkotások – olajfestmények, akvarellek, könyvillusztrációk, ex librisek, és még bankjegy és bélyegterv is – sorra kerültek ki a keze alól. 1925-ben a genfi Eszperantó Világkongresszuson is részt vett, az erre az alkalomra általa készített eszperantó képeslapok bejárták az egész világot. Közel hat évtizedet átívelő munkássága során portrékat, városképeket, tájképeket festett, valamint életképeket alkotott vásári forgatagról, külszíni bányajelenetről, viharról. Gebauer Ernő élete összeforrt szeretett városával, Péccsel. A város köztiszteletben álló polgára volt: festőművészi munkája, művészetszervező tevékenysége, oktatói munkája mellett kedves és szerény személye tette népszerűvé, s vált pécsi tükévé.

A kettős Gebauer évforduló apropóján egy aktív civil összefogás szerveződött. A közös cél, – jelen esetben a festő iránt érzett tisztelet és szeretet kovácsolta össze a társaságot. Számos rendezvény szerveződik Gebauer szellemiségében, s talán sikerül a feledésbe merült művészre és alkotásaira ismét felhívni a figyelmet. A közelmúltban a festő tisztelői a Pannon Klassz Közösség meghívására szakmai fórumot tartottak az emlékév feladatainak egyeztetésére, a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtárban pedig április 7-ig látható a „Gebauer Ernő a könyvtárban” válogatás könyvillusztrációiból, grafikáiból című kiállítás. A művész halálának 50. évfordulójára a festőművész tisztelői, barátai és a városlakók nevében a Káplár László Emlékére Alapítvány és az Erdélyiek Klubja Egyesület emléktáblát állított Pécsett, a Bessenyei u. 2. számú háznál.

Gebauer
Gebauer Ernő Emléktáblája Pécsett

Az emlékév kiemelt eseményére 2012. május 11. és június 27. között kerül sor Pécsett a Dóm múzeumban, ahol Gebauer Ernő festményeiből, akvarelljeiből, terveiből és életrajzi irataiból nyílik kiállítás.

Facebook oldal:  Gebauer Ernő Emlékév

* A Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter projekt az Európai Unió támogatásával, a Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg!

** A Gebauer Ernő Emlékév eseményeinek szervezői: L. Csépányi Katalin, Komlós Attila, Weinreich László, Márkus István, Bandi András

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!