Gyönyörű mesterség a tájépítészé

Vendég bejegyzés
Írta: Boromisza Zsombor tájépítész mérnök, tájvédelmi szakértő, egyetemi oktató

A tájépítész és a táj

Hétfői nap volt, így a szokásosnál is kisebb esélye volt, hogy találkozom valakivel. Ahogy becsuktam a kocsiajtót, egyben bezárva maradt a zaj, bűz, tömeg, reklámplakátok, cigarettacsikkek, villamosok, és minden más, amitől a városban kényszerűségből kizárom magamtól a körülöttem lévő környezet ingerözönét.

A tájvizsgálat a természeti adottságok vizsgálata
A tájvizsgálat első lépése a természeti adottságok vizsgálata, amely kiterjed domborzatra, vízrajzra, növényborítottságra egyaránt

Kiléptem a rétre, és szinte rám zuhant a táj.


Itt minden új információra nyitott voltam, és szerettem volna begyűjteni, legyen az szín, illat, forma, hang. Ösvény nem volt előttem, bárhol átvághattam a térdig érő, harmatos fűben a réten.
Jobbra egy meredek domboldal emelkedett ki a patakvölgy lapos teréből. Nem csak meredek volt a domboldal, a sűrű cserjés ? akácos legkevésbé sem kínálta fel, hogy felkapaszkodjak rajta. Néhány percig még párhuzamosan tartott az utunk a domboldallal, aztán nem bírtam tovább. Vajon mit lehetne látni mégis, ha oda feljutnék? Látnom kell. Átvágtam a sűrű növényzeten, és felküzdöttem magam a domboldal legmagasabb pontjára.

A tájszerkezet
A magasabban fekvő nézőpontok felől feltárul a táj szerkezete, meghatározó látványelemei, és részben a karaktere is

A táj szerkezete

Fentről nem csak látni, hanem ?érteni? is lehetett a tájat. Mert mesélt! Volt az elején benne egy kis konfliktus, voltak jó és rosszfiúk, volt előzménye, és lehetett valamit sejteni a folytatásából. Voltak különböző fejezetei és rétegei, némelyik nem rögtön fedte fel magát, mint amikor csak órákkal később esik le egy filmben elrejtett utalás, poén. És voltak benne sorok, amelyek sok évről, évszázadról, és a helyi közösségről, emberekről, tájhoz kötődő érzelmekről közöltek tiszta információkat.

A kíváncsiság a tudásvágy egy formája, és nem csak gyermekek esetében természetes és vonzó tulajdonság: a kreatív emberek jellemző tulajdonsága. Egy tájépítész ilyen. Tájépítész mérnökként a munkám sokszor valóban olyan szerethető, lelkesítő és energiával feltöltő, mint egy új helyszínen tett kirándulás. Egy új táj felfedezése során egy tájépítésznek valóban olvasnia kell tudni a tájban, amit aztán számos helyen hasznosítani is lehet.

Hogyan változna meg a tájrészlet látványa, ha a völgy aljára kerülne egy új üzem épülete? Nincsenek-e az építésre kiszemelt helyen táji ? természeti értékek? Az építkezés közben nem kell-e elbontani azt a feszületet, ami a helyi közösség számára egy identitást, összetartozást szimbolizáló elem? Mit jelent az építés helyszíne a helyi közösség számára? Kitakarná-e azt az idő kőrist az út felől, ami tájékozódási pont a helyieknek és vonzó célpont a turistáknak? Illik-e az új épület stílusa a település karakteréhez? Mi lesz a vizes élőhellyel és a madárvilágával, ha megépülne? Nem zavarja-e majd az állatok vonulását? A környező települések fejlesztési szándékait nem korlátozza-e, ha megépül? Nem zavarja-e majd a tervezett üzem építése és működése a szomszédos mezőgazdasági területek művelését? Hol fog átmenni az üzem működésével megnövekvő forgalom? Mennyire hagyományos ez a hasznosítási forma az országnak ezen a részén? És egyáltalán: mire lehetne használni még ezt a helyszínt, ezt a tájat, ha nem épülne meg az üzem?

Érzékenység és elmélyülés
A tájvizsgálat nem csak táji-léptékben szükséges: a természeti értékek feltárása más pontosságot és érzékenységet kíván meg

Szerencsére nagyobb beruházásokra készülő környezeti hatástanulmányokban ilyen tájvédelmi kérdésekre is választ kell keresni.
A válaszokhoz pedig először ki kell menni, és minden érzékszervvel meg kell tapasztalni a tájat, és lefordítani a látható, érzékelhető üzeneteit.

***

A szerző, Dr. Boromisza Zsombor honlapja itt érhető el:
Tájépítészet, tájvédelem, környezetvédelem, ökoturizmus

Beszélgetés Dr. Boromisza Zsomborral:
A tájépítész mérnök a tájra tájol

> Természetvédelem

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

“Gyönyörű mesterség a tájépítészé” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. A házfelújítási projektemben egyedül a tájépítész-kertésszel voltam megelégedve. Ő azt mondta neki kell a tájhoz idomulnia és nem a tájnak a kertész fantáziájához. 15 év telt el amióta kialakította a kertet, de még ma is meg vagyok vele elégedve!
    Sajnos a globális felmelegedés is bejött neki. A mandulafák – ami mellett és erősködtem – mind kipusztult, az örökzöld mediterrán évelőket meg nem győzöm nyírni!

  2. A jó szakemberre érdemes hallgatni!
    Egyébként ebben a bejegyzésben az utolsó fotó nálam az év egyik kedvenc fotója – sokat elárul a rajta látható Boromisza Zsombor úr elhivatottságáról!

Szólj hozzá!